Lin Remzi dobitnica Počasnog Srca Sarajeva 1Foto 29. SFF

Počasno Srce Sarajeva Remzi će biti uručeno 16. augusta u Letnjem bioskopu Coca-Cola, nakon čega će uslediti gala projekcija filma ZAISTA, NIKAD NISI BIO OVDE sa Joakim Feniksom  u glavnoj ulozi.

Baziran na knjizi Jonathana Amesa, ZAISTA, NIKAD NISI BIO OVDE je premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Kanu 2017. godine, g gde su mu dodeljene nagrade za najbolji scenario (ex-aequo) i najboljeg glumca (Joakim Feniks).

Rođena u Glasgovu, Lin Ramzi se smatra jednom od najoriginalnijih i najuzbudljivijih autorki koje danas rade u nezavisnoj kinematografiji.

Njena veza s Filmskim festivalom u Kanu je dugogodišnja, gdje je osvojila nagradu žirija 1996. godine za svoj kratki diplomski film SMALLS AND DEATH, a takođe i za svoj treći kratki film GASMAN iz 1998. godine. RATCATCHER, njen debitantski dugometražni film, imao je premijeru u sklopu programa Un Certain Regard, za koji je dobila nagradu Posebno priznanje.

Njen sledeći igrani film MORVERN CALLAR premijerno je prikazan na Filmskom festivalu u Kanu 2002. godine u sklopu programa Directors’ Fortnight, a dobio je Nagradu mladih za najbolji strani film.

Treći igrani film Lin Remzi MORAMO RAZGOVARATI O KEVINU (WE NEED TO TALK ABOUT KEVIN) je bio jedini britanski film nominovan za Zlatnu palmu u zvaničnoj konkurenciji na Filmskom festivalu u Cannesu 2011. godine.

Tilda Swinton je nominovana za Zlatni globus za ulogu u tom filmu. Film je imao nekoliko BAFTA nominacija i osvojio nagradu za najbolju režiju na dodeli Britanskih nezavisnih filmskih nagrada (BIFA), nagradu za najbolji film na Filmskom festivalu u Londonu i nagradu za najbolji scenari0 Udruženja pisaca Velike Britanije.

Remzi je u skorije vreme režirala 18. film za Miu Miu antologiju kratkih filmova ŽENSKE PRIČE. Reč je o osetljivom i katarzičnom kratkom dokumentarcu BRIGITTE o francuskoj fotografkinji Brigitte Lacombe, koji je premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Veneciji 2019. godine.

29. Sarajevo Film Festival održaće se od 11. do 18. augusta 2023. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari