Dodela Zlatnog globusa, kojeg bira Asocijacija stranih dopisnika iz Holivuda, jedna je od najiščekivanijih ceremonija dodela filmskih nagrada, koja se odigrava pre Oskara, mada se njihov izbor retko poklapa. Pretpostavlja se da će tako biti i naredne godine, a na dobitnike Zlatnog globusa čekaćemo do 13. januara.


Ovoga puta 80 članova asocijacije za najviše nominacija – sedam, izabralo je epsku sagu Stivena Spilberga „Linkoln“ o građanskom ratu u SAD. Film je nominovan kao najbolja drama, a između ostalog, tu su i nominacije za najboljeg reditelja i glumca (Danijel Dej-Luis). Na drugom mestu sa pet nominacija, uključujući i nagradu za najbolju dramu, je iranski triler o krizi talaca „Argo“ i priča o robu koji je postao lovac na ucenjene glave „Đango oslobođen“. Preostali nominovani u kategoriji najbolje drame su „Pijev život“ o brodolomu i triler o lovu na Osamu bin Ladena „Zero Dark Thirty“.

Pošto se Zlatni globusi posebno dodeljuju za drame, a posebno za komedije ili mjuzikl, u ovoj drugoj kategoriji najuspešniji su bili „Jadnici“ sa četiri nominacije, kao i „Silver Linings Playbook“. Zvezde oba filma – Hju Džekmen i En Hatavej, odnosno Dženifer Lorens i Bredli Kuper, biće u trci za glumačke nagrade. U trci za titulu najbolje komedije/mjuzikla su i Ves Andersonov „Moonrise Kingdom“ i britanski „The Best Exotic Marigold Hotel“, dok je peti takmičar „Salmon Fishing in the Yemen“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari