"Ljubav i drugi zločini" u pozorišnoj verziji 1Foto: Promo

Na sceni teatra Tamasi Aron u Transilvaniji, u režiji Teodora Kristijana Popeskua, jednog od vodećih rumunskih reditelja, u pozorišnoj verziji premijerno je „oživeo“ film „Ljubav i drugi zločini“ Stefana Arsenijevića.

Ovaj događaj utoliko je zanimljiviji i neočekivaniji, jer je od prikazivanja Arsenijevićevog ostvarenja prošlo četrnaest godina („LJubav i drugi zločini“ doživeli su svetsku premijeru na festivalu u Berlinu 2008).

– Popeskuu se jako svideo film i ta naša priča, bila mu je inspirativna, rekao mi je da mu se stalno vraćala u mislima, i imao je osećaj da tu može još štošta da se „otključa“ u pozorišnom čitanju. I zaista, stvorio je ceo jedan, za mene novi, ali i istovremeno poznati svet – objašnjava Aresnijević za Danas kako je došlo do ove saradnje, dodajući da je bio i divan gest rumunskog reditelja što ga je pozvao na premijeru.

– Predstava ima originalan koncept, zanimljivu poetsku začudnost i jaku vizuelnost. Zanimljivo mi je da su u predstavu ušle i neke scene kojih nema u filmu, ali koje su bile u scenariju. Zaista sam sa puno uzbuđenja prisustvovao premijeri, i presrećan sam što je publika izuzetno dobro reagovala. Bilo je jako emotivno videti kako likovi koje sam pisao sa Srđanom Koljevićem i Bojanom Vuletićem ponovo oživljavaju u jednom sasvim drugom kontekstu, drugoj sredini, na drugom jeziku, i bio sam duboko dirnut nadahnutom i posvećenom glumačkom igrom celog ansambla rumunskog pozorišta Tamasi Aron – kaže Arsenijević.

Zanimljivo je da su „Ljubav i drugi zločini“ prvi celovečernji igrani film u karijeri reditelja koji je pre ovog ostvarenja već imao nagradu Zlatni medved u Berlinu, nagradu Evropske filmske akademije i nominaciju za Oskar sa kratkim igranim filmom „(A)torzija“.

Priča koja je inspirisala rumunskog reditelja za pozorišnu verziju ovog filma govori o ženi nezadovoljnoj svojim životom, koja odlučuje da ukrade novac i zauvek ode iz zemlje, a dešava se tokom poslednjeg dana pred njen odlazak.

Glavna junakinja se tiho oprašta sa prijateljima i svima onima koji su činili njen život, čini sitne osvete o kojima je oduvek maštala, govori ono što je oduvek želela, poklanja stvari koje ne može sa sobom da ponese, i kroz taj jedan dan sklapa se slika njenog celog života. Ali, tog istog dana sreće mladića iz kraja koji joj izjavljuje ljubav i sve se menja…

„Ljubav i drugi zločini“ osvojili su brojna priznanja na domaćim i svetskim festivalima (snimljeni su u produkciji Miroslava Mogorovića i njegove kuće Art & Popcorn), a ostali su upamćeni i po sjajnim ulogama koje su ostvarili Anica Dobra, Vuk Kostić, Milena Dravić, Feđa Stojanović, LJubomir Bandović, Dušica Žegarac, Josif Tatić, Anita Mančić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari