Želja uprave Teatra i opere Madlenianum na svoju scenu posle dužeg vremena vrati balet i to na špansku muziku ispuniće se 20. novembra, za kada je na velikoj sceni ove umetničke kuće zakazana premijera „dva u jedan“ baleta „Krvava svadba – Bolero“ u inscenaciji čuvenog srpskog koreografa Krunislava Simića. Simić u ovoj produkciji potpisuje izbor muzike, libreto, koreografiju i scenografiju.

Prvi deo baleta inspirisan je dramom Frederika Garsije Lorke „Krvava svadba“, nastale 1933, za koju muzičku podlogu čine dela španskih kompozitora nastala pod uticajem folklora: Manuela de Falje („Ljubav čarobnice“ i „Noći u španskim vrtovima“), Hoakina Rodriga (delovi Koncertia d' Aranhuez) i Emilia de Diega, poznatog autora filmske muzike.

Ravelov „Bolero“ kao španski ples strasti i erotike je Simićev pokušaj da unese drugačiji baletski pristup ovom delu posle legendarne koreografije Morisa Bežara, čulo se juče na konferenciji za novinare u Madlenianumu.

– Ovo je moderna verzija ova dva baleta, potpuno u duhu našeg vremena. „Krvavu svadbu“ prati divna muzika, u ansamblu su najbolji igrači naše baletske scene. Simić je u Lorkinoj drami čuo muziku, naslutio pokret, burustrasti, vrtlog osećanja… Ravelov „Bolero“, iako komponovan nepretenciozno, pokazao se kao jedan od magnetskih izazova za koreografe. U ovoj produkciji realizovan je tako da su i balerine i igrači prilično razodeveni – rekla je Branka Radović, generalna direktorka Madlenianuma, koja vodi i Operu i Balet ove kuće.

Prema rečima Krunislava Simića, „zajednički imenitelj oba baletska dela su ljubav i strast“.

– „Krvava svadba“ je baletski ekspresionizam, dok je posle Bežara raditi „Bolero“ gotovo provokativno. Pokušao sam da ga uradim drugačije, naglašavajući dinamiku. „Bolero“ ponire u suštastvenost ljudskog erosa, sugeriše da je ona najlepši dar, najveća sila i dragocenost. Ona sama je neograničena i svemoćna. Iluzija susreta sa voljenim je vrhunski trenutak ovenčan beskonačnošću: miri suprotnosti, premošćuje ponore i stvara simfoniju jedinstva – objasnio je Simić.

U „Krvavoj svadbi“ nastupaju: Jovan Veselinović, Ana Pavlović, Igor Pastor, Nada Stamatović, Brankića Mandić i Milan Rus, a u „Boleru“ Gordana Simić i Milan Rus. Prva premijera najavljena je za 22. novembar.

Odloženo otvaranje izložbe «Ruska avangarda u Beogradu»

Otvaranje izložbe “Ruska avangarda u Beogradu”,koje je planirano 19. novembra 2015. godine u Muzeju istorije Jugoslavije, zbog tehničkih razloga odloženo je za naredni mesec, saopšteno je iz ovog muzeja uz napomenu da će publika o tačnom datumu i terminu otvaranja biti naknadno obaveštena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari