Ljubavnik kraljice Viktorije 1

Kraljica Viktorija je ponovo u modi. O njoj se ponovo piše i priča, a snimljena je i još jedna TV serija. Život ove izuzetne žene privukao je pažnju Džulije Berd, koja je napisala sjajnu biografiju „Viktorija, Kraljica: intimna biografija žene koja je vladala imperijom“.

Mnogo toga o vladavini ove izuzetno važne i velike vladarke se već zna. Dobro je poznato da je Viktorijansko doba obeleženo ekonomskim i tehnološkim napretkom Ujedinjenog Kraljevstva, društvenim promenama i vrhuncem industrijske revolucije. Za vreme Viktorijine vladavine Britanska imperija je postala je vodeća svetska sila u kojoj „Sunce nikada ne zalazi“.

Po čemu je onda biografija koju potpisuje Džulija Berd izuzetna? Po načinu pisanja i istematičnosti, ali i hrabrosti da se upusti u malo poznate i dobro skrivane detalje iz njenog intimnog života. Prema zvaničnoj verziji volela je jedino svoga muža princa Alberta Sakskoburga i Gote, koga je upoznala u šesnaestoj godini. Međutim, nedavno je otkriveno u arhivima zamka Vinzor da je Viktorija imala i ljubavnika, o čemu Berd opširno piše. Reč je o Škotlanđaninu Džonu Braunu, koji je, osim što je bio zaposlen u njenoj službi, bio i njen dugogodišnji pratilac. Pratio ju je u stopu, a činjenica da su bili u ozbiljnoj ljubavnoj vezi potkrepljuju brojne fotografije. Neke od njih je objavio i The Australian Womens Weekly, ali ih, iako nedvosmisleno potvrđuju ovu ljubavnu priču, ne možemo da prenesemo zbog Zakona o autorskim pravima.

Knjizi je juče veliki prikaz posvetio i Njujork tajms. Autorka teksta Dženet Maslin piše, između ostalog, da: „Postoje strašne stvari koje su kraljicu Viktoriju pratile celog života, a te stvari su bile duboko lične. Preživela je smrti mnogih bliskih rođaka, dece i unuka. Mučila ju je i hemofilija, koja je u njenoj porodici bila nasledna. Dobar deo života provela je trpeći fizičku bol“.

TV serija

Britanska televizija ITV upravo je završila sa emitovanjem prve sezone TV serije „Viktorija“. Snimljeno je osam epizoda. U ulozi kraljice Viktorije okušala se Džena Kolman, ljubav njenog života princa Alberta tumačio je Tom Hjuz, a čuvenog premijera Lorda Melburna Rafas Sil. Serija je na specijalizovanom filmskom sajtu IMDB zavredela visoku ocenu 8,3 od najviših deset poena. Serija je odlično prošla i kod publike i kod kritike, pa je najavljena i njena druga sezona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari