Ljubomir Simović: Srbija slavi Sretenjski, a ne živi ni po današnjem ustavu

Pesnik, pisac, akademik, povodom Dana državnosti o ustavima, Kosovu, spomeniku Stefanu Nemanji...

Ostavite komentar


  1. Kakav Akademik takva i Akademija. U rangu su sa Dukljanima. Mada su im i koreni isti. Nema troje Akademika koji zavređuju da sede u tom hramu znanja. Poltroni, kvazi-naučnici, plagijatori…. Jedino je Matica Srpska gore leglo parazita.

    1. Gospodine „Lalo“, kako Vam je ime i odakle ste, molicu Vas lepo?Budite dobri, pa nam ukazite na greske u tumacenju danasnjice nase, od strane ovog coveka. Razlozite, molim Vas!
      Sduznim postovanjem,
      RR

    2. Pretpostavljam da bi treći akademik bio ovaj što se zove „lala“, samo ne znam ko bi bili ostali. Molim, lalo, za ceo spisak.

    3. Ovaj čovek je stena, legenda pisane reči i verovatno jedan od poslednjih Velikih koje imamo. Samo zbog teksta iz Kosovskog boja će ga pamtiti generacijama, a to je tek trunka svega onoga što je ovaj divni čovek pisao i govorio. Šta si vredno ti stvorio u životu, „lalo“? Čvarke?

    4. E Lalo, svaka ti je zlatna…E Simovicu, jadan li je smisao kad se neko slozi sa nepravdom i otimacinom tako sto je alali i sa njom se slozi. Kad bi neko Simovicu oteo stan, kucu, vikendicu da li bi se isto tako slozio s tim, kao sto se slaze sa otimanjem Kosova, ili bi iz petinih zila gledao da to oteto vrati. Mozete Simovic i njegov drug Kostic da misle sta hoce, ali nemaju pravu da Kosovo daju u nase ime. Zato, ako misle to sto misle, treba da cute, to bi bilo najcasnije sto bi moglo biti.

      1. Deda Miroje , ili nisi procitao tekst , ili nisi razumeo ? Ovde nije rec da li treba nekome dati Kosovo ili ne . Naravno da ne treba .Nego je rec o tome , da li neko vidi sadasnju realnu situaciju , ili ne ! Kao kad Ti neko otme novcanik , a ti non – stop drecis : “ Ne dam novcanik ne dam novcanik “ ! A novcanik u tudjem dzepu .

  2. G. akademice, a gde bejaste dok su Djindjic i Tadic bili na vlasti??? Tada niste smeli da pisnete. Zato, kad ste cutali tada, cutite i sada.

      1. Ćutanje? To neće moći. Porediti Đinđića (ili Tadića) i Vučića, to je isto kao da poredite čoveka i virusa.

    1. @ vladbgd Da li ti idiote znas ko je ovaj covek ? Naravno da pojma nemas ! Ti samo znas ko su Tadic , Djilas , Vucic i ostali koji ovom coveku nisu ni do clanaka , a ne do kolena !

  3. Srbija je kolonija i živi prema pravilima i naredbama feudalnih gospodara.

    1. @da se ne lažemo: Socijalizam nije bio dobar, pa je bilo ajd’ da ga najurimo da krenemo ka kapitalizmu, ali izgleda da se neko sa kapitalizmom zafrknuo jer se znalo šta sledi radnicima kada opadne proizvodnja.

  4. Ono jeste da je Srbija postavljena naglavačke, samo što oni koji bi da su u vrhu piramide duhovnosti i umstvenosti nisu tamu, već ispod osnove piramide, u tlo ukopani i guše se od uživanja u hrani i piću, praznim govorancijama i bezvrednin konstatacijama. Jadni radnici, koji su sada većina robovi, i zemljoradnici kakve duhovne beda plaćaju, hrane i poje.

  5. Srbija danas slavi ali šta? Srbija danas NEMA Ustav. Svi članovi Ustava Srbije se krše i brišu vladavinom glave samo jednog čoveka. Sretenski a i savremeni Srpski Ustav su samo slova na papiru a ne najvipi akt jedne države. Najviši akt države postao je jedan čovek Aleksandar Vučić. Svuda farse pa i farsa Ustava.

    1. Ти си на добром путу да се спасеш и духовно оздравиш. Само напред!!!

  6. Jad i beda ostataka Titove jugoslovenske akademije. „Još malo…“ – Lutajuća srca – NIŠ.

  7. Smešno,kakav je to državni praznik kada gotovo sve prodavnice rade.Čiji je to praznik kad su radnici na poslu,Prve Srbije .

  8. Pročitah dosta ovih komentara i dođoh do zaključka , da mnogi autori komentara pomenutih , ili su skroz bezobrazni ili pojma nemaju ko je Ljubomir Simović ! A i ovi koji ne znaju ko je ovaj veliki čovek , trebalo bi da se uzdrže od kojkakvih lupetanja i da svoje „komentare“ prištede i upotrebe , kad bude u pitanju neki političar , ili sličan bezveznjaković ! U mom selu kažu da je bolje sedeti i ćutati da svi misle da si glup , nego ustati i to potvrditi !

  9. Bio si i ostao veliki pisac i mislilac. Uvijek si imao neku mirnoću koja razoružava sagovornika i ja ti vjerujem na svemu iz ove pjesme. Hvala Bogu što si živ i što te pamet tako svježe služi.

  10. „Pesnice,znas li svoju duznost?Baci pesmu u svet,svi cemo je pevati za tobom.“{Oton Zupancic}Simovic je,povodom februrskog praznika,koji je uvek u maglama i ledu,slikovito prikazao nasu stvarnost.Njegov tekst treba da zauzme mesto i u rubrici Drustvo.“Zavrsnica:“Balada o Stojkovicima“uzbudljiva je.Ovoga puta,u velikom razmaku vremena od kada je napisana,ona nosi dve poruke.

  11. Lalo,pre nego nesto napisete o Akademiji nauka,morate proci kroz kurs iz pravopisa i to ono najosnovnije.

  12. Pozdrav i dobro zdravlje velikom Ljubomiru Simovicu !
    I hvala DANASu za „Baladu o Stojkovicima“

  13. Bas tako! Tipican primer licemerja ali ne samo vlasti nego i naroda! Poznajem vlasnike privatnih preduzeca koji su i juce a i danas rade!

  14. Gde ste bili g. Simoviću kada je Dobrici Ćosiću štampana knjiga u Zagrebu, čime je upozorio Hrvate šta Srbi i imaju namera da urade posle smrti Josipa Broza.
    Nije čudo što je Radovan Popović u to vreme napisao knjigu “Srpski književni zverinjak”. A usmeno je govorio da je taj period “bio jedan kupleraj”. Zato časni i mudri Radovan Pavlović ima prljavu i malu ulicu u Marinkovoj bari, gde živi romska sirotinja, otpad starog metala i par zdanja novobogataša. tj. pljačkaša.
    Naivno ste verovali u Miloševića. I Vi ste pisali i potpisali Momorandum. Naročito ste se istakli sa scenariom za film “Kosovski boj” koji je prikazan 1989. kada je Milošević pristigao s neba na Gazimestan za da najavi “nove bitke”. Ništa manje upadljivi podržači zla su bili Ćosić i Mihiz. Ćosić sa romanom “Vreme smrti”, a Mihiz sa obradom poglavlja iste knjige za teatarske predstave “Kolubarska bitka” i “Valjevska bolnica” čime će potpaliti srpski um da je vreme vojevati, tačnije stradati. A treba ubijati narode s kojima smo živeli u istoj dražavi sa najvećim ugledom u svetu!. Jer im to savetuju i “najumnije glave” koje sede u kabinetima Srpske akademije nauka i umetnost. Čuj ironije: “nauke i umetnosti”. Aleksandar Vučić je i Vaše delo.

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 24. i 25. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Šelić Marčelo, pisac i muzičar

Čitam Danas zato što nisam od juče, a i vrlo sam zainteresovan za sutra.