"Ljudsko biće kao roba kojom se manipuliše": Objavljena zbirka pesama "MONEYpulacija", prenosimo deo pesme Đavo je novac 1Foto: Omot zbirke "MONEYpulacija"

Tvoreći igru rečima, autor Miljan Ristić objavio je zbirku pesama „MONEYpulacija“, a knjiga je objavljena u izdanju Društva za afirmaciju kulture Presing iz Mladenovca.

U pitanju je jedanesta knjiga koju pisac, pesnik, bloger, esejisa i publicista Miljan Ristić objavljuje. Zbirka je podeljena u tri ciklusa: Mladalačke iluzije, Uzburkana osećanja i MONEYpulacija.

Zbirka sadrži šesdesetak pesama koje obuhvataju autorovo stvaralaštvo iz mladalačkih dana kao i pesme koje je Miljan napisao u četrdesetim godinama svog životnog doba. Iz tog razloga, povlači se paralela nekad-sad, u smislu tematike i sadržaja Miljanove lirike sa jedne strane, ali i autorovog poetskog razvoja sa druge strane.

„Naziv zbirke predstavlja igru rečima koju volim često da igram. U pitanju je kovanica spojena od engleske i srpske reči – MONEYpulacija, koja se na srpskom izgovara manipulacija. Sam naslov je inovativan i simboličan i upućuje na stanje stvari u kojem živim, u kojem sam odrastao i u kojem starim“, kazao je autor.

"Ljudsko biće kao roba kojom se manipuliše": Objavljena zbirka pesama "MONEYpulacija", prenosimo deo pesme Đavo je novac 2
Foto: Omot zbirke „MONEYpulacija“

Naime, kako ističe, „MONEYpulacija“ predstavlja društvo u kojem se neke stvari ne menjaju ni posle više decenija, što se potvrđuje pojedinim pesmama koje su nastale i pre četvrt veka.

„Zbirka MONEYpulacija iznosi pesme koje se bave sociološkim temama u kojima sam pokušao da obuhvatim sve ono što vidim i doživljavam, da iznesem sve ono što mi smeta i što me boli, naglašavajući kroz više pesma da se sve to dešava zbog ljudske podređenosti novcu i želji za dominacijom“, kazao je Ristić.

U svojoj pesmi „Đavo je novac“ Miljan kaže da novac vlada svetom, da je novac đavo i da se ljudi ne mogu odupreti moći koju novac pruža i daje i da su u stanju da učine sve samo da bi zaradili još više novca.

Pesnik sa nama deli stihove:

„…Sahranjeni su svi bogovi, svetinje i idoli
pokopana je dobrota, ideali i moral
zaboravljeni su koreni, tradicija i običaji
svi su se podredili novim principima,
povinovani zakonima globalnog tržišta
prodato je sve što se može
i ne sme prodati
pa niskoj ceni i ispod časti… (Đavo je novac)

Takođe, Ristić se i u pojedinim pesmama igra rečima tako da imamo i pesmu DemoNkratija koja upućuje na istoimenu autorovu zbirku priča iz 2004. godine koja se bavi ljudskom civilizacijom koja živi u poretku u kojem, u jednom prenesenom značenju, vladaju demoni. Odmah se tu nadovezuje i pesma HoroRskop kojom nam autor predviđa budućnost, koja nije, kako kaže, baš vesela i svetla poput mnogobrojnih horoskopiskih članaka koji se svakodnevno čitaju u štampi ili na internetu.

„Ima u još mnog čega zanimljivog, ali da ne otkrivamo previše“, ističe autor.

Vizuelni prikaz Miljanove „MONEYpulacije“ na prednjoj i zadnjoj korici predstavlja slike doktora slikarstva i profesora na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu Milana Pantelića, koje prikazuju portrete ljudskih glava odmotanih širokim plastičnim trakama što nosi višeznačnu simboliku.

„Sa jedne strane ljudska glava tako obmotana ne može da diše i to dovodi do gušenja odnosno do smrti. Na taj način autor predstavlja trijumf veštačkog nad prirodnim, odnosno čovekovo indirektno samoubistvo imajući u vidu činjenicu da je plastika produkt homo sapijensa. Sa druge strane tako upakovano ljudsko biće postaje roba odnosno stvar kojom se mnogo lakše manipuliše. U tom smislu slike su i više nego odlična vizuelizacija zbirke“, pojašnjava Miljan Ristić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari