Film „Zero Dark Thirty“ Ketrin Bigelou je ponovo nagrađen. Akcioni triler o lovu na Osamu bin Ladena je dobio nagradu od strane Nacionalnog borda kritičara, nakon što ga je nagradio i Njujorški kritičarski krug.


Bigelou je proglašena za najboljeg reditelja, dok je Džesika Čestejn, koja igra mladu pripadnicu CIA, proglašena najboljom glumicom. Za najboljeg glumca proglašen je Bredli Kuper za rolu bivšeg učitelja u filmu „Silver Linings Playbook“.

Leonardo Dikaprio je najbolji sporedni glumac za rolu u Tarantinovoj drami „Django, Unchained“, dok je En Doud najbolja sporedna glumica za „Compliance“. Najbolji pisac originalnog scenarija je Rijan Džonson („Looper“), a Dejvid O. Rasel je nagrađen za adaptirani scenario („Silver Linings Playbook“). Najbolji glumački ansambli ima adaptacija „Jadnika“, dok je najbolji animirani film „Wreck-It-Ralph“. U kategoriji dokumentaraca trijumfovao je „Searching for Sugarman“, a najbolji strani film je Mihael Hanekeov „Ljubav“.

Nagrade za proboj dobili su Kuvenzejn Valis („Beast of the Southern Wild“) i Tom Holand („The Impossible“), dok je najbolji reditelj-debitant Ben Zejtlin („Beast of the Southern Wild“).

Bord svake godine saopšti listu deset najboljih filma i na njoj su, uz „Zero Dark Thirty“, još i: „Argo“, „Django Unchained“, „Les Miserables“, „Silver Linings Playbook“, „Looper“, „Lincoln“, „Beasts of the Southern Wild“, „Promised Land“ i „The Perks of Being A Wallflower“. Primetno je da na ovoj listi nema Piter Džeksonovog „Hobita“, Ves Andersonovog „Moonrise Kingdom“, Ang Lijevog „Life of Pi“ i nezavisnog hita „The Sessions“.

„Zero Dark Thirty“ je tako istakao kandidaturu za Oskara koji će biti dodeljen u februaru. Nagrade „pljušte“, a sam film još nije ni krenuo u ozbiljniju bioskopsku eksploataciju. Ove nagrade će mu, ako ništa drugo, sigurno pomoći da dođe u startu do veće publike, mada je sama tema takva da će Amerikanci sigurno biti zainteresovani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari