„Lubarda - Jedna priča”: Izložba povodom pola veka od smrti velikog slikara u Muzeju „21. oktobar” 1Foto: Z. S. M.

 

Izložba „Lubarda – Jedna priča” kojom kragujevački muzej „21. oktobar” obeležava pola veka od smrti jednog od naših najvećih slikara i akademika Petra Lubarde otvara se sutra, u sredu, 11. septembra u izložbenom prostoru Muzeja. Otvaranje izložbe je u 18 sati.

Postavku je je kreirao autorski tim izložbe, kustoskinje Jelena Knežević iz Medija centra „Odbrana”, Dina Pavić iz „Kuće legata” i Ana Panić iz Muzeja Jugoslavije.

Izložbu koja će Kragujevčanima biti predstavljena u izložbenom prostoru Muzeju „21.oktobar”, a znatnim delom i u Umetničkoj galeriji Narodnog muzeja Šumadije, čine monumentalna ali retko izlagana umetnička dela i dokumenti velikog umetnika (iz Medija centra „Odbrana”, „Kuće legata“ i Muzeja Jugoslavije) koji su pažljivo birani da čine izložbenu celinu, a što korespondira sa duhom ciklusa slika „Kragujevac 1941” koji je od osnivanja Muzeja „21.oktobar” (1976.godine) deo stalne postavke i po izričitoj želji umetnika nikada nije napuštao Kragujevac i sam Muzej.

Deo postavke ove izložbe će posetiocima biti predstavljen u Umetničkoj galeriji Narodnog muzeja Šumadije, a što simbolički podseća na činjenicu da su umetnička dela koja je Spomen-park dobio na dar od velikog umetnika 1969. godine, pre izgradnje samog Muzeja „21.oktobar” bile tamo izložene prvi put, podsećaju iz kragujevačkog Muzeja.

Nakon svečanog otvaranja izložbe u Muzeju „21.oktobar” svi zainteresovani će minibusom biti prevezeni do Narodnog muzeja Šumadije gde će u 19 sati i 30 minuta biti organizovano stručno vođenje kroz taj deo izložbe od strane samih autorki izložbe.

Petar Lubarda je bio jedan od najvećih jugoslovenskih i srpskih slikara 20. veka. Izgradio je karakterističan realistički izraz otkriven domaćoj publici na samostalnim izložbama u Beogradu. Bio je zapažen i na evropskoj i svetskoj sceni, gde je nagrađivan međunarodnim priznanjima u Parizu, Hagu, Sao Paolu, Tokiju, Njujorku, Kalkuti, Beču i mnogim drugim.

Prepoznatljive konstante u veoma bogatom Lubardinom opusu ostaju dramska interpretacija sadržaja i oslanjanja na sadržaje realnog sveta, ističu autorke postavke.

Postavku „Lubarda – jedna priča” čine dela autora koja nisu deo stalne postavke u Legatu Petra Lubarde, niti su izlagana u ovom obimu, dela iz umetničke zbirke Doma Vojske Srbije upotpunjena odabranim delima iz fonda Muzeja Jugoslavije, koja su data na poklon predsedniku SFRJ Josipu Brozu Titu.

Izložba je otvorena do 15.oktobra.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari