luka rajićFoto: Igor Rajić

Luka Rajić je umetnik koji je na našoj sceni prisutan već nekoliko godina i čije pesme ste verovatno čuli a da niste ni znali.

Luka Rajić je ređao nekoliko hit-singlova zaredom i ostvario je saradnje sa umetnicima među kojima su Pocket Palma i Jymenik, a nastupio je kao predgrupa bendu Buč Kesidi i fado umetnici Maro.

Ovog septembra konačno će objaviti svoj prvi album, pod nazivom „Deca novog milenijuma“, a pre toga očekuje ga nastup na EXIT festivalu.

Tim povodom smo sa Lukom popričali o njegovoj karijeri, predstojećem albumu i dragocenosti svakog novog iskustva.

Prvi album konačno stiže, kakav ti je osećaj?

– Jako sam uzbuđen i imam tremu. Baš sam ga danas odslušao prvi put nakon nekoliko nedelja i uživao. Šesti septembar se približava…

Skoro svaki od tvojih singlova izazvao je lepe reakcije publike, da li te je uspeh nekog od njih posebno iznenadio i da li postoji neka pesma za koju si mislio da će je publika bolje primiti?

– Lepa stvar u vezi sa muzikom je ta što ona pronalazi ljude na najčudnije načine i nema rok trajanja. Pratim kako se broj mesečnih slušalaca na Spotify menja i svaki put kada vidim da je porastao pomislim “Ahhh novi ljudi, dobro došli u klub”. Svaka interakcija sa ljudima koji vole moju muziku me iznenadi, svaka poruka, komentar… zahvalan sam na apsolutno svakome od vas koji slušate.

Usput si ostvario brojne saradnje sa raznim muzičarima, da li je to pravi znak da muzika mora da gradi mostove i da kolege treba da se podržavaju, bez obzira na žanr?

– Ne mislim da mostovi moraju da se grade po svaku cenu ali se trudim da poštujem sve koje rade ovo jer na kraju dana svi koji se bavimo nekim vidom umetnosti mislimo da imamo onešto bitno da pokažemo svetu. Treba imati hrabrosti za to.

Koji žanr tebe najviše privlači kao slušaoca i koji umetnici su uticali na oblikovanje tvog zvuka, koji se stalno menja i evoluira od singla do singla?

– Ranije sam dosta obraćao pažnju na žanr, voleo sam da mi plejlista bude ispunjena jednim tipom muzike ali sada više nisam siguran da mi je žanr toliko bitan. Bukvalno bilo ko danas može napraviti pesmu i zato mi je bitnije od žanra da čujem da muzika dolazi iz pravog mesta, a dolazi onda kada je muzičar makar delom autor tekstova i muzike. Jednostavno mora da se prođe kroz proces ostavljanja srca na papiru i suočavanja jer tada sve počinje više da ti znači.

Bio si predgrupa bendu Buč Kesidi i portugalskoj kantautorki Maro, a sad te čeka nastup na EXITu. Da li je nervoza sada veća ili jedva čekaš da izađeš na binu?

– Nervoza i uzbuđenje rastu paralelno. Meni je preludo da sam tokom prethodnih par godina dobio toliko dobrih prilika da nastupam. “Saudade, saudade” mi je bila najslušanija pesma 2021. pa mi je čak malo i komično što je univerzum odlučio da mi pokloni otvaranje njenog koncerta.

Svako iskustvo je dragoceno i nikada ne želim da se potpuno naviknem, već da svaki put ostavim prostor za nepredvidive situacije. Posebno se radujem EXIT-u, taj nastup priželjkujem već godinama.

U pesmi „Slobodan pad“ kažeš „Nikako da promene prognozu za nas“. Kakva je ta prognoza i šta se sprema na horizontu?

– Nešto što sam osvestio tokom pisanja ove pesme je da često kada mi je lepo i osećam se sigurno paralelno sa tim se pale i alarmi sumnje jer… kako je moguće da trenutno nemam ni jednu brigu?

Iz toga je nastao i nastavak refrena “toplije su klime, a meni se odavde ide”. Od svih pesama na albumu, “Slobodan pad” i “Prelepa tragedija” su pesme za koje bih najviše voleo da ih ljudi interpretiraju na svoj način jer su za mene previše lične. Sa druge strane “Slobodan pad” je muzički potpuni kontrast od teksta i ukoliko ti se ne obraća pažnja na reči možeš da se prepustiš muzici.

Kao i uvek, tvoji spotovi donose specifičnu estetiku i izraz. Odakle dolazi inspiracija za to i kako znaš kada si tačno vizuelnim identitetom preneo emocije koje si želeo?

– Ideje za vizuelni identitet albuma smišljamo već više od godinu dana. Počeli smo sa jednom pričom koja je evoluirala do nečega što je nama blisko. Zapravo, inspiraciju vučemo iz naših života i uz malo mašte i filmske magije pravimo lepe stvari. Do sada smo za album snimili četiri spota i imamo želju da i sve ostale pesme dobiju svoj vizuelni deo. Mi se jako zabavljamo i uživamo dok ih pravimo, pa zašto ne bismo probali svakoj pesmi da dodelimo vizuelni pečat.

A šta si nam sve pripremio na albumu „Deca novog milenijuma“, da li nas tu očekuju još neke saradnje i uplivi u neke nove pravce i teme?

– Album se sastoji od deset pesama od kojih su dve već izašle. Pravljenje muzike je veoma dinamično i nepredivio jer toliko dugo radiš na pesmama, a za mene je svaka bila upliv u novi pravac i temu. Svaka pesma ima drugu tematiku i kada ih posmatram kao deo celine kao da čitam svoj dnevnik a svako poglavlje predstavlja jedan deo odrastanja.

Želeo sam da album u celosti otpevam ja pa tako ni nema gostiju, ali su gosti u stvari moji najbolji prijatjatelji Ema i Igor sa kojima sam pisao i producirao album, kao i A.N.D.R. koji nam je dao vetar u leđa i pomogao da završimo album.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari