Dve nagrade za "Strahinju Banovića" u Parizu 1Foto Maja Medić

Na završenom Festivalu evropskog filma u Parizu (Festival L’Europe autour de l’Europe) film Stefana Arsenijevića „Strahinja Banović“ osvojio je dve nagrade: specijalno priznanje glavnog žirija i nagradu LUNA za najbolji film, koju dodeljuje mladi žiri. Ceremoniji je prisustvovao glavni glumac Ibrahim Koma, koji je primio nagrade u ime ekipe, javlja komunikart.

U svom obrazloženju, mladi žiri je između ostalog naveo: „Ukorenjena istovremeno u realnosti i epu, tako nam se otvara iskrena, tragična i snažna ljubavna priča koju toliko sugestivno i zaokruženo nose glavni glumci, da uspevaju da učine da zaboravimo da su glumci. Svi ovi kvaliteti čine „Strahinju Banovića“ važnim delom, humanim i snažnim.“

Podsećamo, film je imao svetsku premijeru na 55. Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima, gde je osvojio čak pet nagrada, uključujući i glavnu – Gran-pri Kristalni globus za najbolji film. Ovo je prvi put u ovom veku da je srpski film trijumfovao u glavnom takmičarskom programu na nekom od svetskih festivala najvažnije A kategorije.

Ukupno 11 festivalskih nagrada

„Strahinja Banović“ je dosad učestvovao na preko 20 filmskih festivala, među kojima su bili i prestižni festivali u Pinđau, Kairu, Sevilji, Monpeljeu, Solunu, Haifi, Trstu i drugim gradovima širom sveta, a dosad je osvojio ukupno 11 festivalskih nagrada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari