LuvrFoto: Olha Solodenko / Shutterstock.com

Iako većina gradova ima mnogo sjajnih besplatnih stvari u kojima mogu da uživaju turisti, pravilo je da se naplaćuje ulaz u muzeje, galerije, palate i druga mesta interesantna posetiocima iz zemlje i sveta. U Francuskoj, međutim, neki gosti možda će uskoro morati da plate više od drugih kada posete određene turističke atrakcije.

Naime, francuska ministarka kulture Rahida Dati najavila je plan da naplaćivanje dodatnih 5 evra turistima iz zemalja koje nisu u Evropskoj uniji za ulazak u neka od najpoznatijih mesta u turističkoj ponudi zemlje, s ciljem da, kako kaže, bude više novca za održavanje ovih lokacija.

Ako se uvede, namet će verovatno prvo biti primenjen u Luvru, gde karte trenutno koštaju 22 evra, ali bi ista mera mogla da se primeni i u slučaju Versajskog dvorca i Muzeja Orse.

„Da li je normalno da francuski posetilac plaća istu cenu za ulazak u Luvr kao posetilac iz Brazila ili Kine?“, rekla je Dati, prenosi „Standard“.

Međutim, predlog nije popularan kod svih. Osoblje u Luvru zabrinuto je zbog ideje da moraju da proveravaju odakle dolaze posetioci i striktno sprovode novu meru, koja se mnogima čini nepraktičnom.

Dati takođe razmatra uvođenje naknade za ulazak u Notr Dam, koji bi trebalo da bude ponovo otvoren u decembru.

Arijel Vajl, gradonačelnik centralnog dela Pariza odbio je ovaj predlog, rekavši da je ideja da se vernici teraju da plate ulazak u katedrala „moralno šokantna“. Međutim, i druge poznate katedrale, kao što su katedrala Svetog Pavla u Londonu i Sagrada Familija u Barseloni, naplaćuju ulaz posetiocima, dok je prisustvovanje bogosluženju besplatno, navodi Time Out.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari