Magična izložba među koricama 1

Knjiga Hari Poter i Kamen mudrosti objavljena je 26. juna 1997 i od tada knjige o Hariju Poteru neprestano premašuju rekorde. Prodate su u više od 450 miliona primeraka širom sveta i prevedene na 80 jezika.

U čast proslave 20. godišnjice Harija Potera, istražite i vi izuzetnu zbirku magijskih predmeta sa izložbe Hari Poter: Istorija magije u Britanskom muzeju.

Tako počinje prvo poglavlje Čarobni svet Harija Potera novog, luksuznog doprinosa beogradske IK Evro Book, koji bismo mogli nazvati ukoričena izložba, čije se premijerno pokazivanje za korisnike srpskog jezika desilo prvog dana ovogodišnjeg Međunarodnog beogradskog sajma knjiga.

Sama izložba je zasnovana na nastavnom programu Hogvortsa i otkrivanju mitova i predanja koja čine srž serijala o Hariju Poteru. Na stranicama koje slede videćete eksponate koje je tim kustosa u Britanskoj biblioteci brižljivo izdvojio i pribavio iz njihove vlastite kolekcije, kao i iz sijaset drugih institucija i privatnih kolekcija širom sveta. Pridružite se kustosima na putovanju i otkrijte…

Nastavak je uvoda u izmaštani svet magije uz opasku da „čarobnjački svet čeka na vas…“

A u njemu se ređaju poglavlja Putešestvije, Skica Hogvortsa, Autorkin sinopsis, Hogvortski profesori, HP i Darslijevi, Hogvorts ekspres, Napici i alhemija, Boce sa čarobnim napicima, Veštice s kotlom, Redigovani odlomci tekstova…, Herbologija, Korenje Mandragore, Izučavanje baštenskih patuljaka, Čini, Pesma Šešira za razvrstavanje, Ulaz u Dijagon-aleju, Predskazivanje, Gatanje iz dlana, Baziliks, Zmajska jaja, Prošlost, sadašnjost, budućnost, Maketa scenografije za predstavu HP i Ukleto dete… sa izuzetnim ilustracijama DŽimija Keja, kao i ilustrovanim pokušajima same Roulingove, faksimilima njenih i tekstova reagovanja…

Izložbom o istoriji magije u Britanskoj biblioteci u Londonu, održanoj od 20. oktobra 2017. do 28. februara 2018, obeležena je 20. godišnjica od izlaska prve knjige DŽoan K. Rouling o dečaku čarobnjaku Hari Poter i Kamen mudrosti. Postavka pod nazivom Hari Poter – Istorija magije, tretirala je magiju i priroda verovanja otkrivajući da su mnoge stvari koje su ljubitelji knjiga mislili da su izmišljene zapravo zasnovane na činjenicama ili na folkloru. Izložba je 5. oktobra ove godine seli preseljena u njujorško Istorijsko društvo (Historical Society – Museum & Library), gde će moći da se pogleda do 27. januara 2019.

Povodom ove godišnjice organizator izložbe, izdavačka kuća Blumsberi, objavila je dve nove knjige – Hari Poter: Istorija magije – knjiga izložbe i Hari Poter – Putovanje kroz istoriju magije. Prva knjiga čitaocima pruža uvid u predmete koji se izučavaju u Školi za veštičarenje i čarobnjaštva u Hogvortsu, a druga detalje o istoriji magije, od alhemije i antičkog veštičarenja do Hogvortsa. Autor ilustracija za ovu knjigu je DŽim Kej.

Rouling magija

Hari Poter serijal: Hari Poter i Kamen mudrosti (1997); Hari Poter i Dvorana tajni (1998); Hari Poter i zatvorenik iz Askabana (1999); Hari Poter i Vatreni pehar (2000); Hari Poter i Red feniksa (2003); Hari Poter i Polukrvni princ (2005) i Hari Poter i Relikvije smrti (2007). Istoimena filmska franšiza ima jedan nastavak više (poslednja knjiga snimljena je u dva nastavka);

Dodaci Hari Poter serijalu: Fantastične zveri i gde ih naći DŽ. K. Rouling je objavila 2001, kako bi pomogla dobrotvornoj organizaciji Comic Relief (luksuzno izdanje sa ilustracijama Olivije Lomenič Gil, 2017); Kvidič kroz vekove objavljen 2001, takođe kao pomoć organizaciji CR; Pripovesti barda Bidla (2008), drama Hari Poter i ukleto dete (2016), Fantastične zveri i gde ih naći (originalni scenario za film, 2016).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari