maja herman sekulićFoto: Dušan Reljić/promo

Maja Herman Sekulić, naša najnagrađivanija književnica u svetu, nedavno je proglašena za jednu od „50 nezaboravnih žena Evrope“, a tu planovi i noviteti ne prestaju.

Od novih izdanja, u julu je izašla njena nova zbirka poezije „Oblak u suknji“ za koju je dizajn korica uradio naš poznati slikar Uroš Đurić a izdavač je obnovljeni Sfairos, čiji je pokretač Milan Mladenović.

Zanimljivo je da je Maja Herman Sekulić svoju prvu zbirku pesama „Kamerografija, ili njujorški snimci“ objavila upravo u Sfairosu, 1990. godine.

Štampar Makarije iz Crne Gore objavio je nedavno i nova izdanja njene studije o Džojsu, Manu i Belom „Književnost prestupa“ kao i zbirku „Skica za portrete“ koje su obe odavno udžbenici na katedrama anglistike i komparatistike u regionu, dok se na jesen očekuje i novo izdanje romana „U potrazi za Lolitom“ u okviru njenih Izabranih dela, a u suizdavaštvu Službenog glasnika i Zavoda za udžbenike.

U Italiji se upravo pojavilo drugo izdanje romana Maje Herman „Devet života Milene Pavlović Barili“ u prevodu pesnikinje Klaudije Pićino i izdanju Besa Muki.

Maja Herman Sekulić - nove knjige i nova priznanja za jednu od „50 nezaboravnih žena Evrope" 1
Foto: Promo

Ovaj roman je inače prošle godine u Italiji proglašen za „najbolji strani roman,“ a doajen naše filmske režije Zdravko Šotra upravo je završio scenario po ovom delu.

Posle Njujorka u julu, početkom avgusta u Los Anđelesu, predstavila je ovaj projekat i američkoj publici. Njen italijanski izdavač inače sprema za september luksuzno dvodelno izdanje u posebnom povezu.

Inače, krajem juna, isto u Italiji, Maji Herman Sekulić je na svečanoj ceremoniji na Lago di Garda uručena prestižna nagrada „Cygnus Aureus – Glasovi sveta“ za knjigu „Digitalna galaksija“ koja je ove godine izašla na engleskom u izdanju Aziz Fondacije i Akademije etike iz Indije, čiji je ona potpredsednik.

Maja Herman Sekulić - nove knjige i nova priznanja za jednu od „50 nezaboravnih žena Evrope" 2
Foto: Promo

Maja je već bila laureat međunarodne nagrade „Cygnus Aureus“ za izvrsnost u karijeri.

U Grčkoj je Maja Herman Sekulić proglašena za počasnog osnivača svetskog dana velikog pesnika Konstantina Kavafija.

A iz Meksika je u julu stigla velika međunarodna nagrada dr Ksavijer Ramirez Sančez za izvrsnost i visoke zasluge u umetnosti i kulturi i za širenje mira u svetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari