Maja Izetbegović voditeljka ceremonije otvaranja jubilarnog 30. Sarajevo Film Festivala 1Foto: 30. SFF /Promo

Jubilarni 30. Sarajevo Film Festival biće otvoren u petak, 16. augusta svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu Sarajevo i nizom događaja koji će joj prethoditi

Čast da vodi svečanost otvaranja 30. izdanja Sarajevo Film Festivala pripala je glumici Maji Izetbegović.

„Imala sam sreću i privilegiju da odrastam uz Sarajevo Film Festival koji je na najljepši mogući način odredio putanju mog profesionalnog izbora. Danas on za mene predstavlja prostor slobode i inspiracije za vlastiti kreativni rast. Razlog zbog čega najviše volim Sarajevo za vrijeme Festivala je što u tim danima dolaze do izražaja vrijednosti koje volim živjeti u svom gradu. To su umjetnost, sloboda i kozmopolitizam“, izjavila je Izetbegović.

Bosanskohercegovačka glumica Maja Izetbegović živi i radi u Sarajevu.

Diplomirala je na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu 2008. godine i ostvarila uspešnu karijeru i na filmu i u teatru u Bosni i Hercegovini i regiji.

Poznata je po ulogama u igranim filmovima među kojima su „Naša svakodnevna priča“, „Sin“, „Ekskurzija“ i „Hotel Pula“, kao i u mnogim kratkim filmovima. Film „Ekskurzija“ premijerno je prikazan na filmskom festivalu u Locarnu, gdje je osvojio Posebno priznanje.

Glumila je i u TV serijama, među kojima su „Znam kako dišeš“ i „Frust“.

Kao članica Kamernog teatra 55 odigrala je širok spektar uloga.

Glumiila je  u više od 40 pozorišnih  predstava, među kojima su „Nora“, „Antigona“, „Osramoćeni“, „Kavkaski krug kredom“, „Ivanov“, „Sumnja“, „Malograđanska svadba“, „Elijahova stolica“ i mnoge druge.

Za uloge u pozorišnim  predstavama i  u filmovima osvojila je brojne nagrade.

Sarajevo Film Festival s velikim zadovoljstvom ulogu domaćina otvaranja svake godine poverava uspešnim regionalnim filmskim umetnicima mlađe generacije sa željom da otkriva, podržava i promoviše mlade filmske profesionalce.

U prethodnim izdanjima Sarajevo Film Festivala (SFF )uloga domaćina svečane ceremonije otvaranja bila je poverena glumicama Heleni Vuković, Belmi Salkunić, Amili Terzimehić, Aleni Džebo, Mariji Pikić, Vanesi Glođo, Zani Marjanović te glumcima Lazaru Dragojeviću, Dini Bajroviću, Igoru Skvarici, Albanu Ukaju, Erminu Bravi, Borisu Leru, Adnanu Haskoviću i Feđi Štukanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari