Maja Mitić: Izvođačka umetnost jača imunitet, strah ga slabi 1Foto: Arhiva Nišvil džez festivala

NIŠVIL TIM JE GERILA: Snalazimo se, nema nam druge. I Nišvil tim i festivalski volonteri pokazuju neverovatan entuzijazam. Nisam videla takav entuzijazam u Beogradu, gde inače živim.

Nišvil tim je, zaista, gerila!

PANDEMIJA BEZ PRAVILA: Izvesno je da je situaciju, koja nije laka, dodatno otežala pandemija. Festival je bezmalo duplo poskupeo, a pravila o putovanjima i testiranjima nisu jasna, niti su ista u svim zemljama. Utisak je da su sve to političke odluke, u kojima treba nekako plivati. Za dolazak Italijana, recimo, neophodan je PCR test kad izlaze iz zemlje i isto testiranje kad izlaze iz Srbije. Za goste iz Bugarske potrebno je testiranje samo kad izlaze iz naše zemlje. Za one koji nam dolaze iz Albanije test nije potreban ni pri ulasku ni pri odlasku iz Srbije.

RAZUMEVANJE PRIVREDNE KOMORE: Srećom, Privredna komora Srbije nam je izašla u susret, pa se umetnici koji dolaze na Nišvil tretiraju kao biznismeni, odnosno mogu da uđu u Srbiju bez testa, s tim što su dužni da u roku od 24 sata urade brzi test, koji je znatno jeftiniji od PCR.

Ali, njihov papir prepoznaje granični prelaz Gradina, a ne prepoznaje ga aerodrom Nikola Tesla. Potrebna su nam jasna pravila, a ne šupalj sir.

FESTIVAL FESTIVALA: Sve to postaje još kompleksnije kad se zna da je Nišvil festival festivala, poput onih u Edinburgu i Avinjonu. On od 2017. osim muzičkog segmenta, ima i teatarski, filmski, slikarski i strip program, te je broj umetnika koji dolaze i učestvuju sve veći. Nastojimo, takođe, da u predstavama sarađujemo sa glumcima i drugim umetnicima sa lokala. Džaba festival koji se održi, ode, a na lokalu ne ostane ništa.

MENTALNO OPSTAJANJE: Prošla godina je bila kuga u izvođačkoj umetnosti. Ali, bilo je i ljudi koji su pokušavali da rade u svojim dvorištima, sobama, prosto da bi mentalno opstali. Treba dobro jesti, šetati, ali to nije dovoljno. Izvođačka umetnost proizvodi hormon sreće i zadovoljstva, a to jača imunitet. Strah ga slabi.

SLOBODNA ZONA JE U NAMA: Na prošlogodišnjem Nišvilu smo se zatvorili na Letnjoj pozornici, kao miševi, imali onlajn predstave i koncerte. Ali, izvođačka umetnost ne može da postoji onlajn, ona traži razmenu energije, ona traži publiku. Ove godine od 9. avgusta svako veče imamo po dve predstave, pred publikom. Slobodna zona je u nama, za nju se moramo sami izboriti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari