Majka Hrabrost Druge Srbije

Ostavite komentar


  1. Zamolio bih redakciju da malo prouci sta termin „Majka Hrabrost“ zaista znaci, i odakle potice. Mozda „zvuci“ pozitivno, ali to svakako nije.

  2. Mogu da razumem vašu, u ovom trenutku opozicionu opredeljenost, ali nikako ne mogu da shvatim mentalni sklop potencijalnog intelektualca koji insistira na podeli tipa prva, druga, treća Srbija… Ubeđen sam da takav poriv ima neki latinski naziv…

    1. Pa sad koliko me pamet sluzi, termin Drugosrbijanci ste stvorili vi, kojima ovo ne smeta. Podele u naciji su korisne I neophodne, ako vode do dijaloga. Inace bili bi smo kao ovce, sledeci bilo koju budalu. Prva I Druga Srbija su dva razlicita sveta. Prva Srbija vidi svetsku zaveru protiv otadzbine, nasu svetost I sveopstu pravednost I patolosko uzivanje u ulozi zrtve. Druga Srbija nije autosovinisticka (zaista kretenoidni termin, koji cesto upotrebljavaju dezurni Srboljubi), ves shvata istorijske cinjenice da je mesto Srbije na Zapadu. Ako ni zbog cega drugog, jer nas je sve vise tamo, a sve manje ovde. Druga Srbija samo upozorava na katastrofalnu nacionalnu politiku Milosevicevsko-Seseljevske kamarile, koja je na kraju rezultirala u progonu Srba iz Hrvatske, dela Bosne I Kosova. I sada kada nas ti isti nesrecnici vode vidi se koliko su nesposobni I koliko ih nije briga za svoj narod. Posle svih gusala, mitoloskih bajki, bogoradjenja I kukumakanja ostaje nasa ispraznjena, ostarela otadzbina, koja sve vise lici na jednu od mnogih usamljenih baka kojima su I deca I unuci u tudjini. To su cinjenice, a cinjenice Srbima vec odavno nista ne znace.

      1. Da razjasnimo, nisam „Vi“, a nisam ni vi. Stoga i dalje verujem da u takvom načinu razmišljanja ima patologije koja nikome ne donosi dobro.

      2. @srdjan pesic. “ vec shvata istorijske cinjenice da je mesto Srbije na Zapadu…“
        Sta ste to napisali? Pa time ste rehabilitovali djenerala Drazu Mihajlovica! Drugosrbijanci su inace, poznati po tome sto tvrde da je Tito nasiljem uveo komunizam u Jugoslaviju da bi je priblizio Zapadu i tako pripremio za ulazak u njihov kapitalisticki vojnopoliticki blok… cemu se isprecio Milosevic…

  3. Moram da budem malo sarkastičan na ovakva preterivanja, koja su, ako ništa drugo, i ništa gore, neukusna, pa da pitam? Da li je sa gospodjom Borkom Pavičević, ili „Majkom Hrabrosti“, umrla i „Druga Srbija“? Drugu Srbiju sam oduvek smatrao izmaglicom koju podižu ljudi koji nikako ne mogu da žive u Srbiji pa, umesto da promene prebivalište, radije bi da promene Srbiju.

  4. O gospođi Borki nemam naročito mišljenje, a zasniva se na saradnji između CZKD i benda koji sam zastupao. Njihov odnos prema nama je bio potpuna katastrofa, tako nešto bi se moglo očekivati od trećerazrednog političara na vlasti u nekoj prigradskoj opštini. Nisam imao direktan kontakt sa njom, ali jesam sa njenom desnom rukom, koja je sve vreme pokušavala da nas izradi za dogovor, sve vreme insistirajući na „pomaganju umetnosti“ a pokušavajući da nas što je moguće više očerupa, da bi na kraju kada je shvatila da ne odustajem od originalnog dogovora, te da se neću zadovoljiti samo „časti što nastupamo u takvoj instituciji“ velikodušno ipak „dozvolila“ da dobijemo svoj već dogovoreni honorar… sve u svemu bilo je bljak. Toliko dvoličnosti i pohlepe se retko sreće. Čuo sam tada za još neke slučajeve prema nekim drugim ljudima. Bojim se da gospođa Pavićević ne zaslužuje hvalospeve kojima je sad zasipaju, ona je bila na tom mestu na kom jeste isključivo zbog lične koristi i fondova koje su muzli svojim postojanjem.

  5. Lijep i visok tekst od vrlog pisca i posebno mi je drago sto je on jos tako aktivan i ostrouman. Mozda je malo preuveličana situacija u kulturnim događanjima u Prvoj Srbiji, pa i u Beogradu, jer ni Begiš ni Srbija nisu bili tako veliki centri vrhunske svjetske dramaturgije, ali ja Beograd bio avangardan. Borku sam upamtio po hrabrosti, koja nam je tada svima pomalo falila i ona je oštro, bez dlake na jeziku ustala i počela otvorenu duhovnu kontaminaciju Beograda. Borila se nepokolebljivo protiv zla oblikovanog u SPS_JUL_ Radikalskoj osovini, koja , na zalost, jos i danas mrači Srbijom. Ali, ne bih želio da ciljam samo na Srbiju, jer su i druge “ nezavisne i velike zemlje“ nastale iz SFRJ nazadovale, ne manje od Srbije, i to od “ Vardara pa do Triglava“. Borka je bila univerzalni borac za mir i prosvešćenje i omiljena na svim ovim prostorima. Neka počiva u miru, ako nije nikada imala mira od progonitelja.

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 23. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Dragan Velikić, pisac

Danas su jedine dnevne novine koje ne uređuje podzemlje.