“Majka Mara” Mirjane Karanović i “Među bogovima” Vuka Ršumovića na 30. Sarajevo film festivalu 1Foto: Zorana Mandic/ATAImages Foto: Promo/Maja Medić

U takmičarskom programu – igrani film 30. jubilarnog Sarajevo film festivala svetsku premijeru će imati film Mirjane Karanović “Majka Mara” i film Vuka Ršumovića “Među bogovima”.

.Kako je Danas ranije pisao scenario za film Majka Mara napisali su Mirjana Karanović, Maja Pelević i Ognjen Sviličić, dok je saradnik na scenariju bio Srđan Koljević, a tekst je nastao po elementima drame “Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali” Tanje Šljivar.
Glavne uloge u filmu tumače Mirjana Karanović i Vučić Perović, a u filmu glume i Boris Isaković, Jasna Žalica, Jelena Ćuruvija… Direktor fotografije je Igor Marović, scenografkinja Dragana Baćović, a kostimografkinja Laura Locher.

U središtu ove filmske priče je Mara, uspešna poslovna žena čiji život iz korena menja iznenadna smrt sina jedinca. Kroz odnos sa mlađim muškarcem, ona pokušava da se suoči sa gubitkom i pronađe način da nastavi dalje.

Kada je na prošlogodišnjem festivalu u Veneciji “Majka Mara” odabrana za učešće na festivalskom marketu koji pomaže pomaže producentima iz celog sveta da obezbede konačan udeo u finansijskoj strukturi novih projekata Mirjana Karanović izjavila je za RTS da je to za nju velika injekcija samopouzdanja i da veruje da je ovaj film nešto što bi moglo biti neočekivano u aktuelnom muškom svetu.

– Uglavnom, vrlo je ženski film – otkriva neke skrivene komore ženskog bića i nešto što, čini mi se u ovom muškom svetu može biti neočekivano – izjavila je tada za RTS Mirjana Karanović.

Film „Među bogovima“ reditelja Vuka Ršumovića, prema scenariju koji potpisuju zajedno Vuk Ršumović i Momir Turudić), zasnovan je na istinitom događaju iz 2015. godine.

Istovremeno, priča ovog filma je i svojevrsna adaptacija i novo čitanje čuvene antičke tragedije „Antigona“, a glavnu ulogu igra Ferešte Hoseini, višestruko nagrađivana avganistansko-iranska glumica u usponu.

Radnja ove drame počinje kada mlada Avganistanka stigne u Beograd na vrhuncu migrantskog talasa, i saznaje da joj se mlađi brat utopio u reci tri nedelje ranije.

Od tog trenutka ona ulazi u tešku borbu kako bi sahranila brata pod njegovim punim imenom i prezimenom, uprkos birokratiji i statusu u društvu koji ima kao migrant bez dokumenata, i statusu unutar njene patrijarhalne avganistanske porodice…
U internacionalnoj glumačkoj ekipi filma „Među bogovima“ su i Nikola Ristanovski, iranski glumac Reza Akhlaghi, Vule Marković, Branka Katić, Miloš Timotijević…

Tu su i direktor fotografije Damjan Radovanović, scenografkinja Jelena Sopić, kostimografkinja Maja Mirković, i montažeri Aleksandar Stanojević i Mirko Bojović.

„Među bogovima“ je drugi igrani film Vuka Ršumovića, koji je za debitnatsko ostvarenje „Ničije dete“ na festivalu u Veneciji 2014, u programu „Nedelja kritike“, osvojio čak tri priznanja – nagradu publike RaroVideo audience award, nagradu žirija Međunarodne federacije filmskih kritičara FIPRESCI, i nagradu Federacije filmskih kritičara Evrope i Mediterana FEDEORA.

Ovogodišnji  30 Sarajevo film SFF festval biće održan  od 16. do 23. avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari