mala knjigafoto Miroslav Dragojević Danas

Kolekciju „Mala knjiga“– enciklopedije u džepnom izdanju Službeni grasnik je za ovaj Beogradski sajam knjiga „pojačao“ novim naslovima, među kojima su i „Slavne žene“.

Reč je o ediciiji koja je deo Glasnikovih „posebnih izdanja“. To su edukativni, infomativni, sažeti, bogato ilustrovani, savšeno dizajnirani priručnici malog formata po licenci čuvenog pariskog izdavača Hašet, koji će 2026. obeležiti dva veka rada.

Službeni glasnik do sada je objavio šest naslova iz ove kolekcije: male knjige o Japanu, psima, mačkama, Njujorku, slavnim ženama i sreći, a u najavi su i “Mala knjiga o Rusiji” i “Mala knjiga o Parizu”.

Knjige su pisali različiti autori, novinari, pisci…, a sve ih je za Glasnik sa francuskog prevela Sanja Nedeljković.

Za vrhunski “skockanu” i romantično dizajniranu “Malu knjigu o slavnim ženama” zaslužna je francuska spisateljica Ameli Podži (1976).

Ova rođena Parižanka, zaljubljena u “visoku istoriju” i književnost za decu, bavi se dokumentarnim filmovima, piše eseje, romane, albume, slikovnice, kao i takozvane „praktične“ knjige.

Njena izdašno i znalački ilustrovana mini zbirka obuhvata živote 80 žena iz različitih epoha i društvenih slojeva koje su, svaka na svoj način, ostavile neizbrisiv trag u istoriji.

U neku ruku, ova njena “Mala knjiga” je i omaž Mišel Pero, jednoj od prvih žena istoričara koja je udarila temelje zapisavanju “ženske istorije” osnivanjem 1973. Seminara “Ima li žena u istoriji”.

To je bio odgovr na “zvaničnu” opštu istoriju, koju su, kako u predgovoru konstatuje Ameli Podži, “muškarci pisali za muškace” i koja “ne govori mnogo o ulozi žena, iako su se one od antike bavile politikom, umetnošću, zabavom…”

“Slavne žene ove knjige pripadaju različitom kategorijama. Neke su književnice, neke carice, avijatičarke, naučnice, pevačice… Sve su imale važnu ulogu u društvu u kome su živele. Na listu ovih slavnih žena dodate su i one izmaštane, kao što su Julija, Džejn Ejr ili Esmeralda, koje su zbog legende koje ih okružiju podjednako poznate kao i žene od krvi imesa. Tu su i nezaobilazne svete žene bilo da je njihovo postojanje utvrđeno ili ne, jer su njihova mistična reč i iskustvo neodvojivi od istorije žena”, poručuje Ameli Podži.

“Malu knjigu slavnih žena” otvara božanska Venera, “simbol lepote i žena u punom smislu te reči”, slede mitske žene antičkog sveta od kojih je jedna i junakinja Verdijeve opere “Aida”, grčka pesnikinja Sapfo, Bogorodica kao “Marija, simbol majke i centralna figura hrišćanske religije”.

Tu su i uticajne supruge, majke i sestre Starog Rima, srednjovekovne i vladarke novijih vremena, književne junakinje i kniževnice, monahinje, naučnice, bolničarke, špijunke, teniserke, glumice, ljubavnice…, u izboru Ameli Podži koji nosi pečat zapadnog pogleda na istoriju žena i žensko pitanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari