Maler i Volf u izvođenju Simfonijskog orkestra Bavarskog radija 1Foto: EPA/BRITTA PEDERSEN

Pretposlednjeg dana aprila, dirigent iz Mađarske Ivan Fišer, predstavio se ljubiteljima klasične muzike u Nemačkoj, gde je sa Simfonijskim orkestrom Bavarskog radija izveo Prvu simfoniju Gustava Malera, kao i orkestarske pesme Huga Volfa.

Kuriozitet ovog koncerta, održanog 29. aprila u Herkules sali Rezidencije u Minhenu, nalazi se u činjenici da su obojica kompozitora rođeni iste, 1860. godine, i da su obojica studirali u Beču i jedno vreme studija proveli u jednom istom stanu. Ali mimo ove biografske pojedinosti, njihov muzički razvoj tekao je vrlo različito.

Lider Huga Volfa izražava široki spektar snažnih emocija Geteove lirike od usamljenosti, bola, krivice i smrtne tišine, do Merikeovog spajanja sa nebeskim sferama, pre no što će elegijski izbor biti završen GeteovimLovcem miševa, sa malim adaptacijama u tekstu i muzikom Huga Volfa.

Pesme (Die Lieder) Merikea i Getea, na muziku Huga Volfa izveo je Hano Miler-Braman, jedan od takozvanih ARD-laureata, pobednika renomiranim internacionalnog muzičkog takmičenja, danas profesor solo pevanja u Karlsrueu.

Malerovu Prvu simfoniju (Gustav Mahler, Symphonie Nr. 1 D-Dur), koja je bila praizvedena 1899. u Bidimpešti – Ivan Fišer diriguje napamet i mimo njene neograničene dužine.

Orkestar Simfonijskog orkestra sledi njegovo osećajno nijansiranje od tihog Genesisa u prvom i suptilnog trija u drugom stavu, preko melodijske, diskontinuirane lepote različitih utkanih melodija, kao i malim grotesknim zvučnim efektima sve do razjarene bure hornista u monstruoznom finalu u gradaciji do zvučne hipnoze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari