Manifest Kripto - šansa za reorganizacijom čovečanstva u egzistencijalnoj krizi 1Foto: Filip Zarić

Izložba „Manifest Kripto – bajka konkretne realnosti” posvećena šansi za reorganizacijom postojećeg ekonomskog i političkog sistema uz pomoć blokčejna, može se pogledati svakodnevno do subote 2. septembra od 18 do 22 sata, u Ostavinkoj galeriji u Kraljevića Marka 8.

Autor izložbe je Filip Zarić, a postavka je sastavljena od poezije, stripa, edukativnog dela i sadrži jednu improvizovanu skulpturu. Vođenje kroz izložbu organizovano je svakodnevno od 19, a projekcije od 20 časova.

Specijalan program očekuje se u petak 1. septembra kada će na izložbi nastupiti umetnik Goran Lončarević (muzika i video) i Rade Obradović (ples i pokret), kao i underground artist DunDuew (Mihajlo Jovanović).

Manifest Kripto - šansa za reorganizacijom čovečanstva u egzistencijalnoj krizi 2
Foto: Filip Zarić

Upitan za koncept Filip pojašnjava da je izložba posledica dugogodišnjeg posmatranja razvoja blokčejna i novih tehnologija, ali i rasta sve prisutnijih ekonomskih i političkih kriza.

– Kod mene se javila potreba da ukažem da nam nove tehnologije (u ovom slučaju blokčejn) već nude razne prilike da rešimo ili ublažimo postojeće probleme, ako preuzmemo odgovornost, razumemo i počnemo da koristimo tehnologiju na ispravan način – kaže Filip za Danas.

Blokčejn je inače baza podataka koja se ne nalazi na jednom mestu, već je čine manje baze – blokovi, koji su međusobno digitalno povezani, a koji sadrže informacije o digitalnim transakcijama bilo koje vrste: od vlasničkih listova, preko podataka iz knjige rođenih. I pošto je blokčejn većini velika nepoznanica, Filip je „ilustuje“ kao jednu veliku „digitalnu svesku“ u koju svi imamo uvid i u koju upisujemo sve šta se desilo.

Manifest Kripto - šansa za reorganizacijom čovečanstva u egzistencijalnoj krizi 3
Foto: Filip Zarić

– Kada na našem primerku sveske upišemo transakciju, ona se direktno vidi kod svih ostalih učesnika. Nakon brojnih zabeleženih poruka i razmena, list biva popunjen i ostaje trajno vidljiv, ali se na njemu zaključava mogućnost dopisivanja i prepravljanja, a ključ se uništava. Tada se okreće novi list na kome beležimo nove poruke dok se i on ne popuni. Taj list će takođe imati svoj poseban ključ, kako bi zaključao svoju stranicu – objašnjava Filip dodajući da se isti proces nastavlja posle svakog popunjenog lista.

On ističe da se radi o decentralizovanom sistemu, potpuno drugačijem od svega korišćenog do sada, a koji je pod proverom i kontrolom svih ljudi koji ga čine.

Manifest Kripto - šansa za reorganizacijom čovečanstva u egzistencijalnoj krizi 4
Foto: Filip Zarić

– Kao nekad što smo „peer to peer“ klijentom torrent delili neki naš film – tako sad delimo tu svesku, samo na daleko većem nivou sigurnosti – kaže Filip ukazujući na prednosti ovakvog delovanja.

On izvlači zaključak da blokčejn ima potencijal da pojave kao što su cenzura, poslovno nepoverenje, lažiranje ugovora, nedostupnost sredstava, nedirektna demokratija, nemogućnost potraživanja u trenutku kolapsa banaka, socijalna nesigurnost, inflacija i postojanje jedinstvenog autoriteta koji može biti korumpiran, već sada budu stvari prošlosti.

– Izgleda da je čovečanstvo u jednoj vrsti egzistencijalne krize i traženja smisla, i kao na svakom civilizacijskom prelazu ima ishitrenih pokreta, pa se moramo potruditi da ne uprskamo stvar. Jedan od načina da ne uprskamo bi bio da izbegnemo prihvatanje centralizovanih blokčejn kriptovaluta – zaključuje Filip.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari