Manifestacija "Kultura sećanja" u Zrenjaninu 1Foto: M.P./Danas

Pod pokroviteljstvom Grada Zrenjanina, Kulturni centar Zrenjanina i Narodni muzej u Zrenjaninu organizuju manifestaciju „Kultura sećanja“ u znak sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu.

Manifestacija se otvara u Kulturnom centru Zrenjanina 18. aprila u 17 časova izložbom „Sećanje koje traje, Prebilovci“ autorke Jasmine Tutunović Trifunov, više kustoskinje Muzeja žrtava genocida. Izložba je posvećena sećanju na strašan zločin nad srpskim narodom u hercegovačkom selu Prebilovci od strane ustaša u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

U Kulturnom centru Zrenjanina 18. aprila u 19 časova biće održana tribina „Prebilovci, tamo i kamen ima ožiljak“. Govornici na tribini su Sanja Dragićević Babić, novinarka, autorka dokumentarnog filma RTS o stradanju srpskog stanovništva u Prebilovcima i Bojan Arbutina istoričar Muzeja žrtava genocida. Moderator tribine je Đorđo Prstojević urednik tribinskog programa.

U sklopu manifestacije u Narodnom muzeju Zrenjanina 19. aprila u 19 časova biće održano predavanje na temu „Stradanje kozaračke dece i akcija spašavanja Dijane Budisavljević“, više kustoskinje u Muzeju žrtava genocida Jasmine Tutunović Trifunov.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari