Manifestacija „Muzeji za 10“ u Zaječaru 1Foto: M.S.

Narodni muzej „Zaječar“ i ove godine, po deveti put, deo je manifestaciji “Muzeji za 10”  koja će biti održana od 15. do 19. maja. Tema ovogodišnje Manifestacije nosi naziv Muzeji, održivost i blagostanje.

U utorak, 16. maja u 19 sati, u Galeriji Radul begovog konaka biće priređena izložba “Dugmad iz privatnih kolekcija”, Udruženja žena sela Nikoličevo.

Tri dana kasnije, u petak, 19. maj u 19 sati, u Galeriji Narodnog muzeja „Zaječar“ biće priređena izložba “IZ OPUSA – SLIKARSTVO DRAGOSLAVA ŽIVKOVIĆA” iz zbirki Zavičajnog muzeja Knjaževac, Narodnog muzeja „Zaječar“ i privatnih kolekcija.

Prema rečima nadležnih, muzeji su ključni faktori koji doprinose dobrobiti i održivom razvoju naših zajednica.

„Kao institucije od poverenja i važni činioci u našem zajedničkom društvenom tkivu, one su na jedinstvenoj poziciji da podstaknu pozitivne promene. Postoji mnogo načina na koje muzeji mogu doprineti postizanju ciljeva održivog razvoja od podrške klimatskim akcijama i negovanja inkluzivnosti, do suočavanja sa socijalnom izolacijom i poboljšanja mentalnog zdravlja”, ističe se u saopštenju.

Tokom trajanja Manifestacije ulaz će biti besplatan za pojedinačne i neorganizovane grupne posete. Ulaz za školske ekskurzije i druge grupne posete organizovane preko turističkih agencija se naplaćuje.

Kao i do sada, Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Koordinator je Nacionalni komitet ICOM Srbija.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari