margaret atvudFoto: Jemal Countess / Getty images / Profimedia

Margaret Atvud je poznata kanadska kniževnica, pesnikinja i književna kritičarka, koja je objavila brojna dela i nagrađena raznim nagradama.

Delo po kome je Margaret Atvud najpoznatija široj javnosti je Sluškinjina priča, roman koji je adaptiran u hit seriju sa Elizabet Mos u glavnoj ulozi.

Radnja se dešava u distopijskoj Americi u kojoj su žene porobljene, silovane i naterane da rađaju decu, što je prikazano do surovih detalja.

Međutim, rad Margaret Atvud nikako ne treba svoditi samo na ovo, jer je ona u prethodnih šest decenija objavila 18 knjiga poezije, 18 romana, 11 nefikcijskih knjiga, 2 grafička romana, 8 dečjih knjiga i brojne druge tekstove i priče.

Njeni radovi obuhvataju razne bitne teme, među kojima su rod i identitet, religija i mit, klimatske promene, snaga jezika i politička previranja, a za to je višestruko nagrađena.

O Margaret Atvud treba znati i da je ponosna Kanađanka koja zna da zapali vatru, druži se sa životinjama, ali ne podnosi korov.

Uskoro joj izlazi zbirka poezije pod nazivom Paper Boat: New and Selected Poems: 1961-2023, koja obuhvata dela poezije iz prethodnih šest decenija, uz neke nove pesme.

Tim povodom razgovarala je sa novinarkom Rejčel Martin, kada je otkrila razne zanimljivosti, ali jedan detalj iz 1961. godine nam je ipak najzanimljiviji.

Margaret Atvud je protiv korišćenja veštačke inteligencije bez odobrenja autora

Novinarka ju je upitala za koji savet je ponosna što ga nije poslušala, na šta je Atvud kroz smeh odgovorila da skoro nikad ne sluša savete.

Potom se zamislila i rekla da mora da izdvoji nešto važno, neki životni savet i prisetila se trenutka studiranja kada je već pisala i objavljivala poeziju i imala stipendiju.

Uprkos tome, savetnik za studente joj je rekao: „Zašto ne zaboravite sve ovo pisanje i studiranje, nađete dobrog muškarca i udate se?“.

To je bilo 1961, ali je čak i za tada bilo malo previše i Margaret Atvud nije mogla da se sudrži da mu ne odgovori.

„Vi ste idiot. Da li je ovaj razgovor završen? Hvala lepo. Do viđenja“, rekla je ona tada.

Iz današnje perspektive teško je zamisliti svet u kome bi se ona predomislila zbog ovakvog saveta, ali nadamo se da je taj savetnik, ko god da je bio, u međuvremenu shvatio koliko je bio glup.

Izvor: NPR

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari