margo robiFoto: Imagespace / Alamy / Alamy / Profimedia

Margo Robi je, čini se, na vrhuncu svoje karijere u Holivudu, jer je među traženijim glumicama, a bavi se i produciranjem.

Nakon skromnih početaka u Australiji, Margo Robi probila se ulogom u filmu Vuk sa Vol strita Martina Skorsezea iz 2013. godine.

Tada je imala samo 22 godine, ali je oduševila i gledaoce i kritičare svojom glumom, a pritom i privukla pažnju svojim izgledom.

Od tada su se nizali uspešni filmovi Odred otpisanih, Ja, Tonja, Bilo jednom u Holivudu, Vavilon i Asteroid Siti, kao i pop-kulturni fenomen Barbi.

Osim glume, Margo Robi osnovala je i kompaniju za produkciju LuckyChap Entertainment, gde vrlo pažljivo bira projekte u kojima će učestvovati.

Na to utiču i filmovi koje ona voli da gleda, a među tim uticajima ističe i čuvenog Stenlija Kjubrika, čije filmove obožava.

„Sanjamo da pravimo filmove koji menjaju kulture, velike filmove. A mislim da je Kjubrik to radio iznova i iznova na toliko neočekivanih načina.“

Margo Robi najviše voli ovaj Kjubrikov film

„Verovatno bismo mogli da izlistamo svaki Kjubrikov film, ali ja naročito volim ostvarenje Doktor Strejndžlav, to mi je favorit.“

Ovaj film, objavljen 1964 godine, predstavlja satirični prikaz nuklearnog ratovanja u kome Piter Selers glumi nekoliko uloga.

Margo Robi kaže da je ovaj film urnebesan, ali i da ceni što se bavi teškim temama, naročito važnim za vreme kada je izašao.

„Uzme teme poput Hladnog rata i nuklearnog holokausta i učini ih smešnim. Deluje kao nešto za šta bi svi rekli ‘Nemoj to da radiš, prerano je’. Mislim, tada je i bilo prerano!“

Iako nijedan od projekata na kojima je radila nema baš takvu atmosferu, ambicioznost i politička relevantnost ovog filma su veliki izvor inspiracije za Margo Robi.

„Mislim da je to nešto što se uklapa u kalup filma koji bi nas uzbudio i koji bismo voleli da snimimo. A i prosto je kultan.“

Najveći uticaj Kjubrika možda se vidi u filmu Barbi kada se pojava lutke dešava kroz parodiju početne scene iz filma 2001: Odiseja u svemiru.

Međutim, uticaj postoji i u sceni upravnog odbora kompanije Matel, koja je zasnovana na ratnoj sobi iz Doktora Strejndžlava.

Izvor: Far Out Magazine

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari