Branko Kisić i Marie HueFoto: Danka Hasanović Prokić

Francuska umetnica Mari Ue (Marie Hué) otvorila je svoju izložbu u prostoru donje sale restorana Klub književnika u Francuskoj 7.

Prisutnima su se obratili umetnica i šef restorana, Branko Kisić, koji je naglasio da je Klub književnika oduvek bio mesto okupljanja umetnika, pesnika, pisaca i podsetio na istorijat baš ove donje sale, koja je uvek bila za specijalne goste.

„Branko je prepoznao nešto što bi moglo da stane u njegov restoran, I sada imate francusku umetnicu u Francuskoj ulici u prelepom ambijentu Kluba književnika. Šta bi moglo biti bolje za mladu umetnicu, od činjenice da izlaže svoj rad na ovom legendarnom mestu i sa nekim ko zaista voli francusku kulturu, kao što je Branko“, rekla je Mari i objasnila zašto se njena izložba zove „Krhkosti“ (Fragilities). Istakla je da je pravac koji neguje apstraktni ekspresionizam, koji se odlikuje emotivnim i intuitivnim pristupom stvaranju.

Marie Hué otvorila izložbu “Krhkosti / Fragilities” u Klubu književnika 1
Foto: Danka Hasanović Prokić

„To je u mom slučaju najbolji način kojim mogu da izrazim nijanse ženskog iskustva, često obeleženog osećanjem ranjivosti, ali i velike snage. Prikazani radovi pozivaju gledaoca na razmišljanje o dualnosti ženstvenosti, oscilirajući između moći i delikatnosti“, rekla je umetnica

Mari Ue je mlada umetnica iz Liona, koja je diplomirala na univerzitetu „Klod Bernar“ u Lionu, odakle odlazi u London i poslednjih desetak godina njen fokus je samo likovna umetnost. Imala je više od 10 kolektivnih i samostalnih izložbi širom Evrope.

Mari ističe da najviše voli da izlaže radove na neobičnim mestima, gde njen rad mogu da vide ljudi koji možda ne odlaze u galerije i da je ovo prilika da posetioci koji dođu na večeru imaju trenutak da uživaju u umetnosti uz ukusnu hranu.

Izložba „Fragilities“ traje do 20. decembra 2024. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari