Pokrenuta peticija da Marija Terezija dobije spomenik u Novom Sadu

Ostavite komentar


  1. Hahaha, jooj kakvi kompleksasi. Pa podignite spomenik Svetozaru Mileticu i Jasi Tomicu ako vas intetesuje istorija.

  2. Воле Срби да се улизују па то ти је, мисле успут да и нешто ућаре.

  3. Pa ako je NS od carice dobio status slobodnog grada red bi bio da joj se njegovi građani zahvale

  4. Ova inicijativa je van zdravog razuma. Nigde u svetu joj nije postavljen ili podignut spomenik (Beč se ne računa) jer je bila antisemita i trudila se da kao iskrena katolkinja pokrsti što više pravoslavnih Srba i prebede ih u grko-katolike. A i Novi Sad jevdonio status klraljevskog grada jer je plaćen srpskim parama odnosno oparama srpske vlastele s nikakve vizionarske ideje nemaju veze sa tim. Nerviraju me srpski novokomponovani nacionalisti ali isto tako i autošovinisti. Mogu li u ovde postojati i treci, modernisti patrijotskog vaspitanja koji nisu za Srbiju na istoku ali isto tako smatraju Srbiju kao deo evropske porodice i dele vecinu evropskih vrednosti ali videci racuna o nacionalnim interesima.

  5. „…ukazuje se na njenu toleranciju i razumevanje prema narodima koji su živeli na teritoriji nekadašnje Habzburške monarhije.“
    Ajde izguglajte šta je govorila za Jevreje. Tolerantna k’o Hitler…

  6. Војводино наша дико, друже, Нови Сад статус града није добио већ купио, И то за приличне новце. Град је настао ту где јесте јер у толерантном царству Срби нису могли да живе у подграђу тврђаве, па су прешли реку и подигли град буквално у води. Ништа нису добили. све су тешко муком сами створили.

  7. Spomenik Mariji Tereziji treba pre svega podici u Marijateresiopolisu, danasnjoj Subotici. Osim toga i u Nandor-Fehervaru danasnjem Beogradu. Da nije bilo Habzburga , danasnji Srbi bi bili neka vrsta Kurda i ziveli u jednoj Turskoj provinciji zvanoj Rumelija. Srbi – svi sdo jednoga, koji su od bilo kakvog znacaja u domenu ljudske kulture i nauke, poreklom su iz Habzburskih zemalja gde su stekli opstu kulturu i pristup obrazovanju.

  8. Dokle više ta Jerkovka muti vodu. Kakva bre Marija Terezija. Ima njoj ko da diže spomenik.

  9. Sledeca peticija je podizanje spomenika Princu Eugenu kao podsecanje na hrabre vojnike divizije pod istim imenom.

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 18. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zoran Panović, novinar

Mislim da bi bilo krajnje pošteno i odgovorno da se ljudi koji zaista vole Danas učlane u Klub čitalaca Danasa.