Marija Todorović i Marina Zec iz Oblakodera: Promene dolaze sa margine 1Foto Nemanja Đorđević

Kultura u Srbiji je u nezavidnoj poziciji, posebno kada govorimo o odnosu institucija i države prema umetnicama i umetnicima. Oblakoderu su mladi u fokusu, a čini se da iz godine u godinu nestaju prostori za njih. To predstavlja poseban izazov za one koji žele da grade kulturnu scenu. Srećom postoje prostori kao što je Kvaka 22 ili Kula u Cetinjskoj, koji preuzimaju uloge kulturnih centara koji su odavno izgubili svoju funkciju. Ipak, uprkos nepovoljnim okolnostima, mladih umetnika i umetnica ima, tako da je kulturna scena koju stvaraju vrlo bogata i raznovrsna – to u razgovoru za Danas zapažaju Marija Todorović, programska urednica, i Marina Zec, glavna i odgovorna urednica magazina Oblakoder, o stanju kulturne scene u Srbiji.

A povod za razgovor sa njima je to što ekipa Oblakodera priprema drugo godišnje izdanje časopisa, koje će biti štampano u 500 primeraka, simbolično uoči rođendana koji slave 25. maja, na Dan mladosti.

Oblakoder je na platformi Donacije.rs pokrenuo kampanju za štampanje za šta je potrebno prikupiti 528.515 dinara.

Ekskluzivni tekstovi, koji će se naći samo u štampi, pokrivaju priče o mladim umetnicima i aktivistima.

Osim donacijama, štampanje se može podržati i odlaskom na večerašnju benefit žurku u Sprat baru na kojoj će biti priređena silent aukcija sa izloženim radovima preko trideset umetnika i umetnica, koje su donirali posebno za ovu priliku.

– Na silent aukciji biće izložene i ponuđene stvari sa minimalnim cenama. Svako od posetilaca koga bude zanimao određeni rad ili proizvod moći će da upiše cenu po kojoj bi ga kupio. Kada proglasimo kraj aukcije, pravi se presek stanja a rad/proizvod dobija onaj ko je na papiru ponudio najveću cifru – najavljuju Marija i Marina.

Pored aukcije, Okultizam i renesansa će čitati tarot.

– Biće dostupna tri gledanja u karte, a za muziku tokom večeri biće zadužen dvojac Disko Buvljak, koji su do sada nastupali u Zaokretu, Spratu i Kišobran žurkama, i naši su jako dobri prijatelji – kažu cure iz Oblakodera.

Za drugi broj magazina ističu da će biti poseban ne samo po načinu finansiranja, s obzirom da je pravi bio finansiran od strane fonda European Endowment for Democracy, već i po tome što će većinski sadržaj biti ekskluzivan, što znači da neće biti dostupan na njihovom sajtu.

– Izdanje će se tematski razlikovati od prvog broja, jer se ovog puta više okrećemo kulturi i gradu i našem sloganu: Prati puls grada. U svakom slučaju, očekuju nas najrazličitije vrste sadržaja i formi: od intervjua, preko različitih analitičkih tekstova, do top-lista – pojašnjavaju one.
Devojke podsećaju da je Oblakoder nastao sa idejom da promoviše i prati mladu neafirmisanu kulturnu scenu zato što smatraju da nije dovoljno prepoznata i zastupljena u medijima – kako u mejnstrim, tako i u svim drugim.
– U našem časopisu postoje sadržaji koji se tiču alternativne kulture i dešavanja za koja ćete teško čuti u mejnstrim medijima. S obzirom da smo okrenuti mladima, možda i najbitnija komponenta je da su teme koje pokrivamo okrenute njima i da se njih tiču – ukazuju Marija i Marina.
One zapažaju da su u većini medija u Srbiji mladi predstavljeni dvojako: ili kroz tekstove o njihovim akademskim uspesima ili kao „vandali“ i „nezainteresovana generacija“.
– Naša ideja je da pokažemo da postoji ceo spektar između ova dva pola, da mladi rade mnogo različitih stvari kojima je potrebno dati medijski prostor. Mi beležimo ono što predstavlja kulturu mladih trenutno, pa nam je zamisao i sa našim štampanim izdanjima da predstavljaju zapis, hroniku vremena u kome živimo – ističu urednice Oblakodera.
Upitane za autentičan i prepoznatljiv vizuelni identitet časopisa one kažu da je za njega zadužena njihova talentovana dizajnerka Olga Đelošević.
– Olga je tu od samog nastanka Oblakodera i uspela je kroz svoj stil i izraz Oblakoderu pruži upečatljiv vizuelni identitet koji sada predstavlja i sinonim za naš brend i po čemu nas veliki broj ljudi prepoznaje – ukazuju one.

Inače, Oblakoder tim većinom čine cure, te smo ih pitali i to kako komentarišu stanje ravnopravnosti u našem društvu. One zaključuju da borba još uvek nije izborena.

– Čim i dalje razgovaramo, i kroz ovo pitanje, o ravnopravnosti i čim je to što smo ženski tim činjenica koju je potrebno istaći – dovoljno je jasno da govorimo o borbi koja još uvek nije izborena. Iako se čini da je rodna ravnopravnost nešto o čemu često govorimo, u Srbiji smo i dalje veoma daleko od ostvarivanja stvarne rodne ravnopravnosti – kako u javnom prostoru tako i u privatnom. Sama činjenica da je u Srbiji u prethodnoj godini zabeleženo 20 ubistava punoletnih žena govori o stanju rodne ravnopravnosti u društvu u kome živimo – konstatuju Marija i Marina.

Prema njihovim rečima, dodatni problem predstavljaju mediji koji neadekvatno izveštavaju o ovim temama: od seksualizacije i objektivizacije žena do senzacionalističkog i neosetljivog izveštavanja o nasilju nad ženama.

– Trudimo se da to promenimo i da kroz tekstove osnažimo i podstaknemo žene koje nas prate. Verujemo da promene dolaze sa margine što je ideja kojom se vodimo u svom radu – ističu.

Za kraj, pitali smo ih koja je simbolička pozadina rođendana magazina Oblakoder.

– Dan mladosti se u nekadašnjoj Jugoslaviji proslavljao 25. maja i, osim Titovog rođendana, slavio je čak i mladost (smeh). S obzirom da stvaramo sadržaj za mlade i da nam je bila zanimljiva činjenica da je u jednoj kulturi i državi postojao datum koji slavi mlade, bilo nam je logično da povežemo ove dve stvari i 25. maja simbolično pokrenemo naš magazin – pojašnjavaju Marija i Marina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari