Mariji Vulić glavna nagrada na 6. Međunarodnom festivalu kratkog filma u Gornjem Milanovcu 1Foto: Pixabay/Free-Photos

Glavna nagrada 6. Međunarodnog festivala kratkog filma „Kratka forma 2020” Gran Pri, prema odluci žirija, pripala je animiranom filmu Marije Vulić „Trkija”, saopštio je danas Kulturni centar u Gornjem Milanovcu.

Na šestom Međunarodnom festivalu kratkog filma od 24. do 28. septembra je prikazano 90 filmova iz 27 zemalja. Organizator festivala je Kulturni centar u Gornjem Milanovcu, a pokrovitelji su Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Filmski centar Srbije i Opština Gornji Milanovac.

Nagrada za najbolji mikro-film pripala je dokumentarnom poetskom eseju Ćezare Maljonija iz Španije „Kriza”, a nagradu za najbolji mini film dobila je Florijana Bisona iz SAD za „Nakon signala”.

Najbolji kratki film je Etorea Aregija i Hose Mari Goenaga iz Španije „Mateova majka”.

Za najbolji animirani film nagradu je dobio „028” grupe autora iz Francuske, dok je kao najbolji evropski nagrađen film „Šibice” autora Geze M. Tota iz Mađarske.

Nagrada za najbolji domaći film pripala je filmu „Mališan” Danila Bećkovića.

Žiri je odlučio da dva specijalna priznanja, za visok umetnički kvalitet, dodeli filmovima „Oni” Robina Lohmana iz Nemačke, „Odrasti u malo drvo” Naomi Ribid iz Hrvatske i filmu „Starac i kutija” Miroslava Lj. Jelića iz Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari