Marina UzelacFoto: Bojan Koštić

Marina Uzelac, rediteljka i fotografkinja nedavno je završila rad na emotivno, muzičko – vizuelnom putovanju, spotu za pesmu „Želje“, benda proto tip.

Uzelac je uprkos zauzetosti i na ostalim projektima našla vremena da nam otkrije šta čita, sluša i gleda ovih dana.

Evo njenih preporuka:

ČITAM

„Seča šume“ Tomasa Bernharda, jedna od retkih njegovih knjiga koju nisam pročitala do sada. Kad god čitam njegove romane, hvatam sebe kako na svakih nekoliko stranica moram da zastanem i divim se njegovom suludom ritmičkom, repetativnom stilu pisanja. U stanju je da kada ga nešto nervira, a to su u ovoj knjizi kao i u mnogim drugim Austrija i intelektualna elita, postane potpuno opsednut i gradi ogromne odlomke u kojima nema vazduha, nema puno znakova interpunkcije i često je narotor u konfliktu sa samim sobom. Humor koji na taj način gradi je neverovatan.

SLUŠAM

Hali Gali Vol 2 kompilaciju koja je nedavno izašla. Zaista je predivno videti koliko su svi bendovi od prve kompilacije napredovali i našli sebi svojstven stil.

GLEDAM

Vratila sam se opet predivnom dokumentarcu The Beaches of Agnes, koji je Agnes Varda snimila poput autobiografskog eseja u svojoj osamdesetoj godini. Za mene jedan od najtoplijih i najoriginalnijih dokumentaraca ikad snimljenih. Film otvara scene na plaži u kojoj Agnes sebe opisuje kao ‘malu staricu, ugodno debeljuškastu’, zatim je vidimo kako koncentrisano a istovremeno i detinje zaigrano režira na plaži. Ako se niste susreli ranije sa njenim filmovima, nema veze, ovaj autobiografski esej je savršeno mesto za početi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari