Mario Vargas LjosaFoto: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

 

Slavni peruansko-španski književnik i nobelovac Mario Vargas Ljosa hitno je hospitalizovan, nakon što je ponovo zaražen korona virusom, prenosi Nova.rs.

Ljosa, jedan od najvećih živih književnika, krajem marta napunio je 87 godina i zbog pozne dobi mnogi strahuju za pisca.

„Zbog velikog medijskog interesovanja za zdravlje našeg oca, obaveštavamo javnost da je u bolnici od subote, nakon što mu je dijagnostikovam kovid-19“, saopštio je književnikov sin Alvaro Vargas Ljosa u svoje i ime brata Gonzala i sestre Morgane Vargas Ljose.

Nobelovac je u bolnici u Madridu od 1. jula, okružen porodicom, i pod neprestanom je brigom „vrsnih profesionalaca“, dodao je Alvaro.

Ovo je već drugi put da je književnik zaražen koronom. I prošlog proleća „zaglavio“ je u bolnici u Madridu zbog iste bolesti.

Mario Vargas Ljosa, kako podseća CNN, živi u Madridu i ima trojno državljanstvo – peruansko, dominikansko i špansko.

Prvo delo, dramski komad „Inkino bekstvo“, napisao je sa 16 godina, a prva knjiga koju je objavio bila je zbirka priča „Šefovi“, za koju je dobio nagradu „Leopoldo Alas“. Nametnuo se na književnoj sceni posle objavljivanja romana „Grad i psi“, za koji je dobio Nagradu „Biblioteka Breve“ 1962. i Nagradu kritike godinu dana kasnije. I drugi roman „Zelena kuća“, iz 1965, ovenčan je Nagradom kritike i priznanjem „Romulo Galjegos“. Nizali su se naslovi „Razgovor u katedrali“, „Pantaleon i posetiteljke“, „Tetka Hulija i piskaralo“, „Rat za smak sveta“, „Povest o Majti“, „Jarčeva fešta“, „Raj na drugom ćošku“, „Avanture nevaljale devojčice“…

Dobitnik je najznačajnijih književnih priznanja, među kojima su Nagrada Servantes, nagrade Princa od Asturije, PEN/Nabokov… Švedska kraljevska akademija nauka donela je 2010. godine odluku da Mario Vargas Ljosa postane laureat Nobelove nagrade za književnost. U obrazloženju Nobelovog komiteta stajalo je, između ostalog, da dobija priznanje za „kartografski prikaz struktura moći i britak prikaz individualnog otpora, revolta i poraza“.

Podsećamo, Ljosa je 2015. godine boravio u Beogradu i Novom Sadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari