Festival filmskog scenarijaFoto: Nanad Matović

Pod sloganom „AI stvara, ali čovek sanja“, tradicionalni, 48. Festival filmskog scenarija ustoličen u Vrnjačkoj Banji, a posvećen scenaristima i njihovom delu, biće održan od 13. do 18. avgusta, ukazano je danas na konferenciji za medije u MTS dvorani (Dom sindikata).

Tokom šest dana trajanja, publiku festivala očekuju 12 filmskih ostvarenja, a posetioci će uživati u bogatom programu koji obuhvata tri premijere, prateći program, simpozijum, izložbe, svečano otvaranje, književne večeri, izložbe, školu dramaturgije, dodele nagrada i svečano zatvaranje – Boemsko veče, gde će glumci pevati filmsku muziku.

Atmosferu na festivalu obogatiće i prisustvo brojinh poznatih ličnosti iz sveta filmske industrije.

Producent Festival filmskog scenarija Marko Jovičić istakao je „oštriju“ selekciju filmova ovogodišnjeg festivala, jer je od velikog broja dobrih bilo potrebno izabrati 12, odnosno 11 takmičarskih ostvarenja. Od pomenutih 11, gledaoci će jednom od njih dodeliti Nagradu publike „Gotki list“; Telekom Srbije će dodeliti Nagradu „Marko Živić“, koja je posebno ustanovljena za najboljeg debitanta godine; Na festivalu će biti dodeljena i nagrada za životno delo „Zlatno pero Gordan Mihić“, i mnoge druge…

Na svečamom zatvaranju, nagrađenima u čast, više od 40 glumaca pevaće filmsku muziku na Boemskoj večeri.

Festival filmskog scenarija
Foto: Nanad Matović

– Na toj završnoj večeri na Trgu koji će se pretvoriti u jedno veliko boemsko veče, odnosno, kafanu, publika će imati priliku da sluša Snežanu Savić koja peva Topolsku 18, ekipu koja je igrala u Sivom domu kako izvodi muziku iz tog ostvarenja i mnogu drugu isključivo filmsku muziku – najavio je Jovičić veče dobro poznato Banjčanima i posetiocima festivala.

On je najavio i premijere, te će u utorak festival otvoriti film Bauk, drugog dana festivala premijerno će prikazati film Ciklus, dok će publika u petak premijerno gledati Jugodrom.

– Nećemo još uvek otkriti ko je ovogodišnji dobitnik nagrade za životno delo „Zlatno pero Gordan Mihić“ – ostavio je Jovičić u neizvesnosti prisutne na konferenciji, ali je konstatovao to da – kada Berlin može da ima Medveda, a Kan Palmu, može i Vrnjačka Banja Zlatno pero.

Producent Festival filmskog scenarija je zapazio da ne cenimo dovoljno naše festivale.

– Ne cenimo dovoljno naše festivale. Jedini smo festival u Evropi koji je posvećen scenariju. Zbog Bate Živojinovića, Bate Stojkovića i svih ostalih koji su osnovali ovaj festival imamo šansu da se probijemo na evropsku scenu sa festivalom koji je jedini festival scenarija u Evropi. Naš cilj je da jubilarni 50. festival organizujemo kao internacionalni sa domaćim i svetskim premijerama u Vrnjačkoj Banji – najavio je Jovičić.

Da je lepota upravo u tome što je ovaj festival posvećen scenariju, primetio je član žirija Zdravko Šotra reditelj i scenarista. Upitan kako planira da žirira i čime će se rukovoditi, on je ukazao da će pored gledanja filmova čitati i same scenarije.

– Mi u žiriju ćemo ne samo gledati filmove, već ćemo i čitati tekstove jer može se desiti da je scenario bolji od filma i obrnuto, može da se desi da neki film bude proglašen za oličan i da dobije sjajne kritike, a kad kada pročitate scenario vidite da je ostvarenje reditelj daleko nadgradio – kazao je Šotra, pojašnjavajući da je to svrha žirija.

Član žirija Nenad Pavlović, reditelj, kazao je da mu je velika čast što je prošle godine nagrađen njegov film “Trag divljači”, koji je pisao sa Dimitrijem Vojnovom i Đorđem Milosavljevićem, i još veća čast da ove godine bude u žiriju, a najveća da to deli sa gospodinom Šotrom. Pavlović je dodao da će njihov posao biti težak jer je dobra konkurencija među filmovima.

Takmičarski program ovogodišnjeg festivala obuhvata sledeća ostvarenja: Bauk, Poslednji strelac, Pored tebe, Ciklus, Ruski konzul, Sunce mamino, Za danas toliko, Radnička klasa ide u pakao, Jugodrom, Nedelja i Jorgovani.

AI i budućnost kinematografije: Zapadamo u krizu scenaristike

Slogan festivala „AI stvara, ali čovek sanja“ otvara temu o granicama između tehnologije i ljudske kreativnosti, istražujući kako se ove dve sfere međusobno prepliću i utiču na budućnost kinematografije. Jovičić je tim povodom zapazio da živimo u moderno doba koje donosi krizu scenaristike.

– Zapadamo u krizu scenaristike jer je veštačka inteligencija toliko uznapredovala da vi možete da ukucate bilo šta, kao na primer – napiši mi tu i tu scenu i u roku od tri minuta AI će „izbaciti“ tu scenu. Međutim, veštačka inteligencija ne može da stvara, ona samo koristi bogatu bazu podataka i sklapa nešto što su već scenaristi napisali – primetio je on, i dodao – Naš slogan „AI stvara, ali čovek sanja“ govori o tome da veštačka inteligencija nema maštu i kreativnost i zato je bitno da ovaj festival filmskog scenarija poštujemo isto tako kao i dramaturge, odnosno scenariste, jer od njih počinje sve. Svaki film, dekor kada je u pitanju epoha, sve potiče od scenarija. Zato treba da smo ponosni što posedujemo jedan ovakav festival – konstatovao je Jovičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari