Ubeđuju nas da su „iskrene“. Insistiraju da smo im baš mi, Danka i Milica, sa svojim prosečnim primanjima, uvek na prvom mestu. Tvrde da prelaskom na njihovu karticu višestruko uvećavamo svoje platežne mogućnosti… Kao da se, po ugledu na lokalne političare, utrkuju u davanju nerealnih obećanja. Očigledno je da prevara, podmetnuta široj javnosti, prolazi neopaženo.


Najproblematičniji su stambeni krediti. Velika većina stanovništva ne ispunjava uslove potrebne za njihovo podizanje. Banke nas, bez obzira na to, ubeđuju da posed nove, prostrane i lepo dekorisane nekretnine zavisi isključivo od puke odluke, da nije ništa drugo do pitanje ličnog izbora. Setite se na primer EFG-ovog Dače i prekomerno eksploatisanog: „Samo reci DA!“

U ovom pravcu najdalje je, međutim, otišla Erste banka sa skorašnjim TV tizerom. Tu nas, pomalo s visine, posmatra starmala, prepotentna šestogodišnja devojčica. Patetično-podrugljivom intonacijom, ona pita: „A jel’ i ti imaš svoj stan?“

Kako se u tom trenutku osećaju interno raseljeni, otpušteni, slabo plaćeni, neplaćeni, previše stari i svi drugi sa nedostatkom stambenog prostora, a bez ikakvog rešenja u perspektivi? Menadžeri Erste banke očigledno zaboravljaju da smo zemlja sa najvećom nezaposlenošću u Evropi. Čak trećina radno sposobnih nema posao! Standard je nizak, zarade su očajne, a nekretnine papreno skupe. Ljudi su preživeli ratna dešavanja, sankcije, NATO bombardovanje, tranziciju, svetsku ekonomsku krizu i neslućenu državnu korupciju. Velika većina grca u nemaštini. Posle svega im se, kao šlag na torti, uobraženo buržoasko dete podsmeva zato što nemaju svoj krov nad glavom!?

Ovaj TV tizer je politički nekorektan do krajnje granice degutantnosti. Apsurdno udaljen od društvene realnosti, svojoj banci donosi pregršt negativnog publiciteta. Revoltirane gledaoce odvraća od podizanja kredita, a potencijalne roditelje verovatno dovodi u dilemu. Devojčica iz reklame, na izgled fino i odnegovano dete, očigledno ne zna za meru, uljudnost i dostojanstvo. Plemenitost, naravno, nema svrhe pominjati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari