martin skorsezeFoto: EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN

 

Legendarni reditelj Martin Skorseze dobiće počasnog Zlatnog medveda na Berlinskom filmskom festivalu 20. februara naredne godine.

Karlo Šatrijan i Marijet Risenbek, direktori festivala, rekli su da je Martin Skorseze „uzor bez premca za bilo koga ko smatra da je film umetnost koja oblikuje priču i na lični i na univerzalni način“.

„Njegovi filmovi su pratili našu istoriju posmatrača i ljudskih biča, njegovi likovi su živeli i rasli unutra nas, njegov pogled na istoriju i čovečanstvo su nam pomogli da razumemo i sporimo ko smo i odakle dolazimo.“

Ovaj dvojac, koji će svoje mesto napustiti nakon predstojećeg izdanja Berlinskog filmskog festivala, rekao je da je film Ubistva pod cvetnim mesecom jedno od Skorsezeovih najboljih dostignuća.

Martin Skorseze ima dugu istoriju sa Berlinskim festivalom, a između ostalog je obezbedio koncertni film Rolingstonsa Shine a Light 2008. godine kao uvodni film festivala.

Na festivalu su prikazivani njegovi filmovi Raging Bull, Cape Fear, Gangs of New York i Shutter Island.

Martin Skorseze je višestruko nagrađivani reditelj

Njegova inicijativa za restauraciju i distribuciju filma The Film Foundation obezbedila je restaurirane verzije nekolicine važnih filmova za projekciju na festivalu.

Filmovi koji su najavljeni za naredni Berlinale su Spaceman Johana Renka, Sasquatch Sunset Dejvida i Nejtana Zelena i Seven Veils Atoma Egojana.

Još od 1962, Skorseze je dobio brojne nagrade, među kojima su Zlatna palma u Kanu, BAFTA, Nagrada Sesil B. Demil i Oskar.

Izvor: Variety

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari