Martovski festival od 29. marta do 2. aprila 1

– Prvi put ove godine uveli smo kategoriju međunarodnog kratkometražnog filma u svim filmskim rodovima. Raspisan je konkurs za međunarodne kratkometražne filmove, što podrazumeva i kratke igrane, dokumentarne, animirane i eksperimentalne filmove – kazao je Dejan Dabić, umetnički direktor Martovskog festivala, na konferenciji za novinare povodom 69. izdanja ove smotre.

Festival će trajati pet dana u svim prostorima Doma omladine, a počeće 29. marta svetskom premijerom rumunskog filma „Dobrudžanska epopeja“ u režiji Siniše Dragina.

Prethodno, biće dodeljena nagrada za životno delo, a ime dobitnika biče objavljeno pred početak festivala.

Film otvaranja, odnosno, priča o Dobrodžanskoj bici govori o veoma važnom trenutku za našu istoriju.

Bitka se desila u Prvom svetskom ratu i u njoj je učestvovala i srpska vojska, podsetio je Dabić, dodajući da je reč o dokumentarnom filmu s elementima igrane rekonstrukcije.

Što se tiče tema filmova domaćih autora, one su veoma različite i kreću se od ispitivanja seksualnosti u najširem smislu, preko pitanja o izbeglicama, o deci bez roditeljskog staranja.

Tu su i teme iz Drugog svetskog rata, kao i filmovi portreti o Želimiru Žilniku i Zoranu Radmiloviću, o ljudima koji su napustili civilizaciju i otišli da žive u planinama, te eksperimentalni dokumentarni film o Prokopu.

Dabić je kazao da je bilo filmova i o kovidu, ali da su oni ispali iz konkurencije jer su više za televizijski format.

Najveći broj filmova bio je u konkurenciji za novoustanovljenu kategoriju stranog filma, čak 248. Selekciona komisija je odabrala 28, a po strukturi najviše je bilo igranih – 17, šest dokumentarnih, tri animirana i dva eksperimentalna.

Filmovi su stizali iz čitavog sveta, rekao je Dabić, ali najviše njih je bilo iz Španije koja je, kako je podsetio, velesila u kratkom metru.

Fokus selekcije je bio i na zemljama regiona, pa tako četiri filma dolaze iz Hrvatske, a tu su i ostvarenja iz Slovenije, Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Dabić je rekao da je to i logično jer je njima ovaj festival poznat, imajući u vidu njegovu dugu tradiciju jednog od najstarijih filmskih festivala u Evropi i svetu.

Što se tiče domaćeg filma – prijavilo se 115 ostvarenja.

U kategoriji kratkog dokumentarnog filma do 50 minuta izabrano je 10 ostvarenja, u kategoriji dugometražnog dokumentarnog – 12 a po devet u selekcijama domaćeg kratkometražnog igranog, animiranog i eksperimentalnog filma.

Žiri Martovskog festivala koji će odlučivati o nagradama – Grand Prix za najbolji film (po kategorijama), strukovne nagrade (za najbolju režiju, scenario, kameru, montažu, animaciju i dizajn zvuka/komponovanu muziku) radiće u sastavu: Lordan Zafranović, reditelj i scenarista (predsednik žirija), Hajnc Hermans (Heinz Hermanns), profesor dramaturgije kratkog filma, Milan Nikodijević, reditelj, scenarista i producent, Đanfilipo Pedote (Gianfilippo Pedote) i Dragomir Zupanc, filmski i TV reditelj.

Pored takmičarskog programa, tradicionalno će se održati i revijalni filmski program, tribine, radionice, masterklasovi…

Programska celina Sećanja biće posvećena Nikoli Stojanoviću, Borivoju Dovinkoviću Bordou i Slavuju Hadžiću.

Cena ulaznica za Festival je i dalje 250 dinara dok će studenti filmskih akademija uz indeks moći besplatno da posećuju projekcije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari