Maša Marković: Nekada volontirala na Nišvilu, sada na festivalu nastupa sa Konstraktom 1Maša Marković: Foto privatna arhiva

Muzičarka Maša Marković je pre deset godina bila volonterka na Nišvilu, a ove godine nastupa na završnoj večeri festivala, kao deo ekipe Kostrakte i Zemlje gruva.

„Bila sam volonterka na Nišvilu 2014. i 2015. godine. I tada sam se bavila muzikom, pa mi je bilo važno da budem na festivalu, da slušam nastupe, da priđem i razgovaram sa učesnicima, da mogu da budem iza bine, da prisustvujem radionicama… Bilo je jako lepo, puno smo se družili, uvek je tu bila neka gitara, svirka u šatoru dok čekamo neko zaduženje. Bilo nas je tada oko 350, uglavnom iz Niša, i uglavnom tenejdžera zainteresovanih za muziku“, kaže ona za Danas.

„Završila sam srednju muzičku školu, gde sam svirala klavir, a van škole bas gitaru. Svirala sam sa različitim lokalnim bendovima u Nišu. Svirali smo i na Nišvilu, na sporednim binama koje daju šansu nepoznatim bendovima, što je jako lepo. Čak smi i putovali i predstavljali Nišvil. Za vreme studija u Beču bila sam deo benda Katapult, koji sam dovela na Nišvil“, dodaje,

„Od 2021. godine sam sa Kostraktom i Zemljom gruva. Tada sam se i preselila u Beograd. Nastupali smo na Beoviziji, kada je Konstrakta pobedila, na Evroviziju nisam išla iz privatnih razloga. Ove godine nastupam sa njima na Nišvilu, po prvi put na glavnoj bini. Znam da mnogo ljudi želi da nas čuje, a cela naša ekipa se veoma raduje nastupu, prvom u Nišu. Očekujem lep provod. Nastupali smo na mnogim festivalima, ali Nišvil mi je posebno drag. I radujem se kao malo dete“, kaže naša sagovornica.

Maša Marković: Nekada volontirala na Nišvilu, sada na festivalu nastupa sa Konstraktom 2
Volonteri: Foto Nišvil

Na ovogodišnjem internacionalnom džez festivalu Nišvil, koji obeležava 15 godina volonterizma, biće oko 300 volontera.

Nastupiće oko hiljadu izvođača, u 150 bendova, na 20 bina, u okviru 300 programa, od kojih pola muzičkih.

Nišvil se održava od 9. do 18. avgusta, u Niškoj tvrđavi i oko nje.

Glavni muzički program, na Ert i Skaj binama (Earth i Sky stages), traje od 15. do 18. avgusta.

Festival ove godine „slavi“ jubilarni, 30. rođendan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari