Medenica: Smena Minje Bogavac - neprihvatljiva politička odluka 1Foto: Jakov Simović; Foto: Youtube; Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Dramska autorka, književnica i pesnikinja Milena Minja Bogavac smenjena je sa mesta direktorke Šabačkog pozorišta.

Ona je razrešena dužnosti na sednici Skupštine grada Šapca u petak, a za njenog naslednika izabran je Vladimir Vasilić, diplomirani glumac.

Zajedno sa Bogavac, smenjena je i direktorka Narodnog muzeja Nela Tonković, na čije mesto je došla Jovana Stojanac, diplomirana likovna umetnica iz Šapca.

Novi čelnici dve ustanove kulture na ove funkcije imenovani su na godinu dana, u statusu vršioca dužnosti, dok su prethodne direktorke – i Bogavac i Tonković, bile izabrane na konkursima, za četvorogodišnji mandat koji još uvek nije istekao.

„Razrešena!!! Što bi se reklo: ko hoće, nek čestita! Koga zanimaju detalji, Nela Tonković i ja ćemo se zajedno obratiti javnosti, sutra u 11h, u Muzeju šabačkih Jevreja. Hvala vam na podršci. Stvarno znači!“, napisala je na svom Tviter nalogu Minja Bogavac, koja je na mestu direktorke Šabačkog pozorišta bila od marta 2019. godine.

Iako je bila tek na početku svog mandata, da se nešto slično može desiti moglo se očekivati čim je većinu u Skupštini grada Šapca odnedavno dobila Srpska napredna stranka.

Umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica smatra da je Minja Bogavac kao direktorka Šabačkog narodnog pozorišta uzdigla ovu kuću i da se treba maksimalno angažovati da do njene smene ne dođe.

– U mandatu Milene Bogavac kao direktorke Šabačkog narodnog pozorišta pogledao sam dve predstave: „Šumadiju“ i „Radio Šabac“ i nedavno pisao o tome u NIN-u veoma pozitivno. Na osnovu tog uzorka, kao i na osnovu onoga što se moglo pročitati, ispratiti i u medijima, reklo bi se da je izuzetno vodila ovo pozorište, da ga je uzdigla na mapi srpskih pozorišta, dala mu jednu dodatnu vidljivost tako da je njena smena ničim opravdana. Reč o jednoj političkoj odluci, što je u potpunosti neprihvatljivo. Mislim da se treba maksimalno angažovati da do toga ni u ovom, ni u sledećim slučajevima ne dođe – poručio je Ivan Medenica.

Pozorišni reditelj Kokan Mladenović se, kako kaže za Danas, nije nimalo  iznenadio što je dolaskom SNS na vlast u Šapcu Minja Bogavac smenjena.

– Mnogo veće iznenađenje bilo bi da Minja Bogavac, nakon promene gradske vlasti u Šapcu, nije smenjena. Uravnilovka proseka, bezidejnosti i svekolikog poltronstva uzima u Srbiji više žrtava od aktuelne epidemije. Takav teror neukih ne priznaje znanje, kvalitet, stručnost, već maše partijskim knjižicama tamo gde njihov ideolog i vladar prolazi, vozeći se po zamišljenim autoputevima i praznim obećanjima. Minja Bogavac je po svom talentu, stavovima i svemu što predstavlja, jedan od simbola bolje Srbije, te nekad gusto naseljene, a danas okupirane i opustošene zemlje – konstatuje Kokan Mladenović.

Aleksandra Glovacki, pozorišna kritičarka, novinarka i urednica, ne veruje da se šabačka vlast plaše Minjinog repertoara, već da „hoće da mestom direktora pozorišta namire još jednog svog piona i glasača“.

– Kakistokratija, ili vladavina najgorih, niti je naš izum, niti je od juče, ali to nas neće spasiti od njenih pogubnih, zaista pogubnih posledica. Jer, kad u jednom društvu moć imaju neuki a pokvareni, za očekivati je da će sve što mogu rasprodati i pokrasti, a ostatak će uništiti bez nekog naročitog truda. Nova šabačka vlast je očigledan primer za to. Ja čak ne verujem da se oni plaše Minjinog repertoara, pa da je zato skidaju; oni prosto hoće da mestom direktora pozorišta namire još jednog svog piona i glasača. Briga njih i za pozorište i za kulturu i za renome grada Šapca. Kao svinje koje gutaju ono što im je pred njuškama, ne razmišljajući o posledicama – kaže Aleksandra Glovacki.

Ona dodaje izgleda ni mi ostali ne razmišljamo o posledicama, jer nastavljamo da čekamo da rešenje padne s neba, nesposobni da se dogovorimo.

– Imamo nove direktore nekih pozorišta, neki od njih ambiciozno guraju svoje planove, i kao da ne mare što se neka druga pozorišta uništavaju. A poznajem te ljude, znam da su i sposobni i odlučni, i kad bi se pokrenuli u pravom smeru bilo bi nade za ovo društvo. I mislim da se to odnosi na sve profesije, da tu i možemo i moramo da bijemo bitku. Samo da se setimo da smo odgovorni za ono što nam se događa – zaključuje Glovacki.

Milena Bogavac diplomirala je na katedri za dramaturgiju Fakulteta dramskih umetnosti, njeni tekstovi izvođeni su na scenama domaćih i evropskih pozorišta, a nagrađena je Sterijinom nagradom za najbolji dramski tekst 2018. godine za dramu „Jami distrikt“, kao i priznanjima „Borislav Mihajlović Mihiz“ za dramsko stvaralaštvo i „Josip Kulundžić“ za izuzetan uspeh u oblasti pozorišta.

Zelenović: Nastavak kriminalnog ponašanja vlasti

Bivši gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović smenjivanje Milene Bogavac s mesta direktorke Šabačkog narodnog pozorišta, kao i Nele Tonković s čela Narodnog muzeja, vidi kao nastavak kriminalnog ponašanja vlasti.

– Mafija je u ime SNS-a onemogućila slobodne izbore u Šapcu. Nelegalna i nelegitimna skupština u Šapcu brutalno krši zakon na svakom koraku. Nezakonita smena Milene Bogavac i Nele Tonković je nastavak kriminalnog ponašanja vlasti. Slobodni građani će nastaviti borbu za normalnu Srbiju. Isključivo od nas zavisi koliko ćemo se brzo organizovati i na slobodnim izborima stvoriti mogućnost za normalan život u našoj zemlji – poručio je Zelenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari