U prostorijama Studija M, Radio Televizije Vojvodina, počinje trodnevni festival savremene video umetnosti Videomedeja, koji će večeras u 19.30 otvoriti pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Miloš Đurić.


Kroz četiri tematske celine: Visible Cities, From Dawn to Dusk, A Perfect World, Between two worlds; urednici programa Ivana Sremčević, Dragan Živančević, i Aleksandar Davić predočiće izbor od preko 500 radova pristiglih iz celog sveta. Od Severne i Južne Amerike, preko evropskih i skandinavskih zemalja, sve do Libana i Izraela, umetnici potpuno rasterećeni od komercijalnih ciljeva i oslobođeni od uticaja političkog establišmenta, prikazaće šta je zapravo nova medijska umetnost danas kroz jednokanalne i višekanalne video instalacije, generativne i net projekte, interaktivne i hibridne forme.

U petak, nakon prve prezentacije Motionaries (Čed Pakuševskij) u 18 sati, i svečanog otvaranja, publika će imati prilike da vidi prve dve takmičarske selekcije Visible cities od 20 i From dawn to dusk od 21.40, a nešto kasnije, oko 23, je prvi Live nastup Pneumatik trio u glavnoj sali Studija M. U subotu, nakon prezentacije Eksperimenti i njihova deca (Leila Topić) u 19, slede druge dve takmičarske selekcije A perfect world u 20 i Beetween two worlds u 21.40, a drugi Live nastup Chasing waves live (Paul O Donoghue) u 23. U nedelju od 18, nakon prezentacije AVIFesta-festivala kratkog alternativnog filma (Zoran Bojović), sledi selekcija Made in Serbia u 19.30. U 21.30 tročlani žiri koji čine Leila Topić (Zagreb), Zoran Bojović (Podgorica) i Čed Pakuševskij (Milano) od 40 odabranih video radova i 13 medijskih instalacija proglasiće dobitnika nagrade „Sfinga“ u oblasti linearne video projekcije, i dobitnika nagrade „Bogdanka Poznanović“ u oblasti medijskih instalacija.

Sva tri dana za sve programe ulaz je besplatan.

Međunarodni festival Videomedeja podržan je od strane Skupštine grada Novog Sada, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, i Ministarstva kulture Republike Srbije, i uvršten je u kulturne manifestacije od posebnog značaja

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari