Dan pre dodele Zlatne palme u Kanu, poznati su dobitnici nagrada van glavne konkurencije. Tako su dva francuska filma – jedan o katoličkim sveštenicima kojima prete islamski militaristi u Alžiru i drugi o američkim striptizetama, pobedili u sporednim kategorijama.

 Reč je o filmu „O bogovima i ljudima“ Ksavijera Beavija, koji opisuje jedan manastir u vreme građanskog rata u Alžiru 90-ih, koji je dobio ekumensku nagradu, dok je prestižno Fipresci priznanje novinara dobila burleska „Na turneji“ Matje Almarika. Oba ova filma su bila i u trci za Zlatnu palmu.

Druga dva filma sa Fipresci priznanjima otišla su u ruke mađarskog reditelja Agnesa Kočiša za „Pal Adrijen“ i prvo ostvarenje španskog sineaste Olivijea Lakse „Todos Vos Sodes Capitans“. Žiri je posebno pohvali i „Poeziju“ južnokorejskog reditelja Li Čang-Donga i „Još jednu godinu“ Britanca Majka Lija.

S druge strane američki reditelj Greg Araki (51) je osvojio prvu Kvir palmu koja je dodeljena na Kanskom festivalu. Reč je o priznanju za „doprinos lezbijskih, gej, biseksualnih ili transeksualnih tema“, a žiri je pogledao desetak ostvarenja pre nego što je za najboljeg proglasio SF komediju „Kaboom“ o biseksualnom studentu u kampusu koji je ubeđen da je bio svedok brutalnog ubistva.

U festivalskoj sekciji „Izvestan pogled“ trijumfovao je „Ha Ha Ha“ južnokorejskog reditelja Hong-Sang-sua. To je priča o pijanom prisećanju dok se sineasta priprema da napusti Koreju kako bi živeo u Kanadi, a inače jedan od tri korejska filma u zvaničnoj selekciji. Nagrada žirija je pripala prvom ostvarenju peruanske braće Danijela i Dijega Vega koji u delu „Octubre“ prikazuju šta se dešava kada glavni junak odjednom dobije bebu. Nagrade za glumu su dobile tri glumice iz argentinskog filma „Los Labios“ Ivana Funda i Santijagu Loze, koje u njemu igraju žene koje odlaze u udaljeni grad da obave dobrotvorni rad za lokalnu sirotinju.

Pobednik Nedelje kritike 63. Kana je danski kontroverzni dokumentarni film „Armadillo“ Janusa Metza o ratu u Avganistanu i grupi mladih danskih vojnika u misiji NATO-a. Nagrađen je i vijetnamski film „Bi, Dung So!“, porodična drama čiji je reditelj Phan Dang Di, a glavni junak je šestogodišnji dečak. V. Todorović

Nagrada za Daneta Komljena, studenta FDU

Kratki igrani film „Ja već jesam ono što želim da imam“ mladog beogradskog reditelja i scenariste Daneta Komljena, studenta Fakulteta dramskih umetnosti (FDU), jedan je od pobednika takmičarskog programa Filmskog festivala u Kanu Sinefondasion (Cinefondation). Film u produkciji FDU dobio je ravnopravnu treću nagradu s libansko-američkim filmom „Peta kolona“ Vatćea Boulghourjiana. Prva nagrada u programu Sinefondasion, posvećenom otkrivanju talenata, dodeljena je 21. maja finskom filmu „Prodavci slika“, dok je drugu nagradu dobio francuski „Bilo gde na svetu“.

Iranski reditelji traže oslobađanje Panahija

Teheran – Grupa od 85 iranskih reditelja zatražila je oslobađanje svog proslavljenog kolege Džafera Panahija (49) koji je u zatvoru od marta i već sedam dana štrajkuje glađu. Ovu peticiju su sproveli uglavnom mladi i nezavisni sineasti, koji su se i potpisali u otvorenom pismu koje je poslato vladi. Panahi je u Kanu dobio nagradu 1995. godine za „Beli balon“, a potom je 2000. godine sa „Krugom“ bio nagrađen i u Veneciji. Ove godine bio je pozvan da bude član žirija u Kanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari