meg rajanFoto: EPA-EFE/ALLISON DINNER

Meg Rajan dolazi na Sarajevo Film Festival gde će dobiti Počasno Srce Sarajeva zbog izvanrednog doprinosa filmskoj umetnosti.

Ime Meg Rajan neraskidivo je povezano sa žanrom romantične komedije, u kome je briljirala tokom 90-ih, ali to nije sve što je postigla tokom karijere.

Rođena je kao Margaret Hajra u Ferfildu u Konektikatu, a kasnije je preuzela devojačko prezime svoje babe sa majčine strane.

Njeno obrazovanje išlo je u pravcu novinarstva, koje je studirala prvo u Kontektikatu, a potom i u Njujorku, ali je ipak odustala od toga.

To je prevashodno zbog uspeha koji je postigla glumeći u raznim televizijskim reklamama i sapunici „Kako se svet okreće“ kako bi zaradila dodatni novac.

Prvi film u kome je glumila bio je „Bogate i slavne“ iz 1981. godine, prvi zvučniji film „Top Gan“ 1986, ali proboj je došao 1989. godine, u filmu „Kada je Hari sreo Sali“.

Taj film nalazi se na mnogim listama najboljih romantičnih komedija svih vremena, a prepoznatljiva je scena u kojoj njen lik pokazuje koliko lako žene mogu da odglume orgazam.

Karijera joj je tokom 90-ih išla uzlaznom putanjom i delovalo je da nema promašaja, odnosno da bira filmove koji postižu uspeh i privlače publiku u bioskope.

Zato je postala jedna od najtraženijih i najplaćenijih glumica Holivuda u tom periodu, a mnoge od tih komedija i dan-danas se često repriziraju.

Meg Rajan i Tom Henks glumili su zajedno 4 puta

Među njima se ističu „Besani u Sijetlu“ i „Stigla vam je pošta“, u kojima je glumila sa Tomom Henksom, ostvarenja koja se takođe nalaze na brojnim top-listama romantičnih komedija.

Usput je polako tražila i put van ovog žanra, pa je prvo glumila alkoholičarku, potom pilotkinju helikoptera i kasnije ženu otetog inženjera u napetom trileru.

Komedije su i dalje bile primarne, ali je po prvi put u karijeri 2003. skinula svu odeću u erotskom trileru „Mračne opsesije“ Džejn Kempion, koji joj nije doneo puno pozivitnih komentara.

Pravila je malu pauzu od Holivuda i glume, pa se nakon toga malo više posvetila nezavisnim filmovima, a onda je odlučila i da je spremna za režiju.

Nakon par neuspešnih projekata, njena prva režija, „Itaka“, izašla je 2015. godine, a u njemu je glumila uz dobrog prijatelja Toma Henksa i svog sina Džeka Kvejda.

Ponovo je pravila pauzu, a vratila se prošle godine drugom režijom, pod nazivom „Šta se kasnije dešava“, koji nije postigao uspeh.

Iz braka sa Denisom Kvejdom ima sina Džeka Kvejda, a 2006. usvojila je devojčicu Dejzi Tru iz Kine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari