meg rajanFoto: Abaca Press / Alamy / Alamy / Profimedia

U znak priznanja za njen izvanredan doprinos filmskoj umetnosti, glumica Meg Rajan dobiće priznanje Počasno Srce Sarajeva na 30. Sarajevo Film Festivalu.

Holivudska zvezda poznata po svojoj svestranosti i prirodnom šarmu u svakoj ulozi koju igra, Rajan će takođe predstaviti posebnu projekciju svoje hit romantične komedije iz 1998. godine „Stigla vam je pošta“ u Ljetnom kinu Coca-Cola.

Poznata glumica pozdraviće publiku na istom mestu gde je ovaj film prikazan pre 25 godina, na 5. Sarajevo Film Festivalu, 1999. godine.

Rajan će takođe održati masterklas koji će moderirati nagrađivani reditelj Danis Tanović, dobitnik Oskara za film „Ničija zemlja“.

Masterklas će biti posebna prilika za uvid u ključne aspekte karijere Meg Rajan i njen novi film „What Happens Later“, koji će takođe biti prikazan na Festivalu.

Romantična komedija koju je ona režirala, za koju je napisala scenario i u kojoj glumi zajedno s Dejvidom Duhovnijem, „What Happens Later“ Bleecker Street Medije, njeno je drugo rediteljsko delo, nakon nezavisnog filma „Ithaca“ iz 2015. godine.

„Meg Rajan osvojila je naša srca na prvi pogled! Ne samo da nas je sve očarala svojim nezaboravnim izvedbama, već je dokazala i svoju veštinu iza kamere kao rediteljka i scenaristkinja. Čast nam je dodeliti joj Srce Sarajeva“, rekao je Jovan Marjanović, direktor Sarajevo Film Festivala.

Meg Rajan je stekla široko priznanje za svoju komičnu privlačnost u svojoj prvoj ulozi nominovanoj za Zlatni globus, kao Sali Olbrajt u filmu „Kad je Hari sreo Sali“, u režiji Roba Rajnera i po scenariju Nore Efron.

Nastavila je glumiti u hit romantičnoj komediji Nore Efron „Besani u Sijetlu“, u kojoj je glumila s Tomom Henksom, što joj je donelo drugu nominaciju za Zlatni globus.

Njena poslednja saradnja s Efron i Henksom bila je romantična komedija „Stigla vam je pošta“, koja je Rajan ponovo donela međunarodno priznanje i treću nominaciju za Zlatni globus.

Takođe je dobila priznanja za svoje jedinstvene dramske portrete, uključujući ulogu uz Denzela Vošingtona kao prva žena vojnik nominovana za Medalju časti u filmu „Hrabrost pod paljbom“, u režiji Eda Zvika, i dirljivu izvedbu žene s problemom alkoholizma u filmu Luisa Mandokija „Kad muškarac voli ženu“, u kojem glumi s Endijem Garsijom.

Za svoju izvedbu s Kiferom Suterlendom u filmu Sundance Instituta „Obećana zemlja“, osvojila je nominaciju za Independent Spirit Award.

Počasno Srce Sarajeva ustanovljeno je 2005. godine s ciljem odavanja priznanja pojedincima za izuzetan doprinos afirmaciji i razvoju filmske industrije te podršci i razvoju Sarajevo Film Festivala.

30. Sarajevo Film Festival održaće se od 16. do 23. avgusta 2024. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari