Melodrama "Što se bore misli moje" : Predstava o prevari , žrtvi, stradanju i smrti, o burnom periodu srpske istorije 1Foto Promo

Povodom 200 godina od rođenja kneza Mihaila Obrenovića, sutra, 16. septembra u Beogradu i celoj zemlji biće obeležen Dan posvećen jednom od naših najznačajnijih vladara.

.U Kragujevcu će biti održana premijera filma „Što se bore misli moje“ reditelja Milorada Milinkovića, a u Beogradu, u pozorištu na Slaviji predstava “Što se bore misli moje” po tekstu Zlate Tipold.

Uloge u ovoj predstavi tumače Nebojša Đorđević i Dragana Obradović, koji potpisuju i režiju i dramatizaciju.

Komad je premijerno izveden u decembru prošle godine i na stalnom je repertoaru pozorišta “Slavija”, a odigrana je i pred brojnom publikom u Srbiji, ali i Hrvatskoj i Crnoj Gori.

„Ova istorijska melodrama nastala je u saradnji sa Istorijskim muzejom Srbije usled želje autorskog tima da se očuva sećanje na teški, izrazito značajni, ali i oslobodilački period srpske istorije u 19-om veku.

„Iz umetničke želje i patriotske motivacije da se teatarski oživi veliki, voljeni i tragično postradali srpski knez
Mihailo Obrenović, kao i njegova kontroverzna, ali posvećena supruga Julija Hunjadi Obrenović, ova predstava se pažljivo i temeljno bavi istorijskim činjenicama i okolnostima u kojima je Knez živeo i delovao. Sublimira najvažnije i najistaknutije događaje, kako njihovog ličnog života, tako prilika i neprilika u čitavoj Srbiji i Evropi u periodu između 1858. i 1868. godine. Od Mihailovog boravka u izganstvu, preko povratka na vlast, do stravičnog atentata „, navode organizatori.

Autorka teksta Zlata Tipold nadahnuta delom “Bezdno”, književnice S.Velmar Janković, rukovodila se idejom da kroz odnos kneževskog bračnog para, Mihaila Obrenovića i austrougarske grofice Julije Hunjadi Obrenović, prikaže koliko istorijske i društvene okolnosti determinišu živote pojedinaca, kako običnih ljudi tako još snažnije onih koji su na najodgovornijim položajima.

„Ovo jeste predstava o prevari i žrtvi, stradanju i smrti, o burnom periodu srpske istorije ali, njena forma je uzbudljiva i jednostavna. Publika je u njoj četvrti zid intimnog prostora popularnog kneževskog para. Na taj način, kroz njihove duboko intimne priče, u koje su utkani ljubav, strast i lične ispovesti, ima priliku da neposredno doživi i proživi sudbine protagonista i da zajedno sa njima proputuje kroz turbulentnu i čudesnu epohu srpskog naroda. Razdoblje koje obiluje lepotom tradicionalnih vrednosti, kao i inicijaciji modernih tekovina ali, svedoči i o veličini nacionalne tragedije“, poručuju organizatori ovog događaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari