Neke stvari treba ostaviti u prošlosti. Prerasli smo ih ili su postale stvarno out. Ne znam koji put u poslednjih deceniju i po, ponovo sam naletela na Seks i grad. Na Foks lajfu serija se vrti u lupu, neumorno.


Nekad davno sam bila zainteresovana za živote četiri brendirane drugarice, sada mi izgledaju nepodnošljivo izveštačeno pa se pitam kako sam mogla da ih gledam iz sezone u sezonu… istina sa dvd-a. Keri je postala interkontinentalni hit, famozna ikona stila, od sitne glumice, mega zvezda… Sada mi liči na divu nemog filma: preteruje s mimikom, previše mlatara rukama, preglumljuje. Kao da je neko namerno skupio šarenu ekipu lujki tek da obesmisli ideju borbe za ravnopravnost. Hvala im za pokrenuta pitanja ženske seksualne nezavisnosti, učinila su nešto… Tada, u vreme premijere, možda smo bili zaslepljeni novinom, sad, kad je novina odradila posao koliko je mogla, tokom milionite reprize, samo vidim rupe u konceptu.

Navodno, četiri Njujorčanke su slobodoumne, otvorene, propagiraju konzumiranje muških tela po kriterijumu koji su žene skrivale ili nisu ni dolazile do njega (kako neprivlačni ne bi dobili stvarnu sliku u ogledalu pa neutešno zaplakali zauvek), a onda iza te njihove slobode provrišti patrijarhalna veštica.

Iz nedelje u nedelju vrti se Seks i grad maraton vikendom. Umorna od poplava, namučena životnim pitanjima na koja nemam odgovor, sedela sam i gledala epizodu za epizodom. Keri ciči, tuguje što je ostala i bez Ejdana i bez stana (za one koji su zaboravili: Ejdan je kupio njen stan i pismenim putem joj uz topao zagrljaj zapretio izbacivanjem napolje pošto ga je varala sa Zverkom, što ona, tako slobodna i otvorena, nije mogla da prećuti), novac je uložila u cipele pa joj Šarlot daje prsten (dobijen od Treja) da bi otkupila krov nad glavom. Toliko o njenoj nezavisnosti. I od mogućnosti da novac dođe na neki drugi način, ne od muškarca. Takođe i o tome s koje strane dolazi nesreća. This is a men's men's world!

Tako, ma koliko trend seterke s kraja prošlog i početka ovog veka pokušavale da žive život izvan užeglog modela koji gaji muškarca u centru društvenog i psihološkog koordinatnog sistema, svaki put dolazimo do istog, najjasnije izraženog u Kerinoj utesi da će živeti srećno u svojoj uvrnutoj sitkom grupi kao bake, kad muškarci pomru jer inače kraće žive.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari