meri popinsFoto: Supplied by LMK / Landmark / Profimedia

Svi smo barem jednom sanjali o dadilji poput Meri Popins – čarobnoj ženi koja se doslovce pojavi iz vedra neba, ali ostaje samo dok vetar ne promeni svoj smer.

Mjuzikl i dečji film „Meri Popins“ uneo je brojne pesme i nezaboravne karaktere u kulturni svet današnjice, a tu je i reč koju pamte brojne generacije – naravno, to je ‘supercalifragilisticexpialidocious’.

Njena torba, naizgled bez dna, čuva stvari potrebne za kratki boravak u porodičnoj kući Benksovih, a njene poletne pesme olakšavaju život mališanima, piše Večernji.hr.

Meri Popins pojavila se još 1926. u kratkoj priči Pamele Lindon Travers, a 1934. popularna engleska dadilja dobila je svoj serijal knjiga čiji je poslednji deo objavljen 1988. godine.

Ipak, Diznijev film iz ’64, baziran na Traversinim romanima, zasenio je serijal knjiga koji je, osim što je obilovao fantastikom i apsurdnošću, kritikovao i na neki način ismevao englesku srednju klasu ranog dvadesetog veka i njihovo odgajanje dece.

Gospodin Benks, kojega je glumio Dejvid Tomlinson, bio je strogi bankar i čovek na visokoj poziciji u gradu, dok je njegova žena Vinifred, koju glumi nedavno preminula Glinis Džons, bila jedna od sufražetkinja koje su 1910. godine borile za svoja prava u Engleskoj.

Kada su jednoga dana deca Džejn i Majkl pobegli, po četvrti put te nedelje, dadilja je dala otkaz, a potraga za novom dadiljom krenula je odmah. Pred vratima porodice Banks pojavila se čarobna Meri Popins nošena vetrom s istoka, a ostalo je istorija.

Meri Popins, koju je svojim kristalno čistim glasom raspona čak četiri oktave glumila Džuli Endruz, bila je savršena dadilja kakvu su deca i priželjkivala – imala je rumene obraze, svoje izmišljene igre koje dosadne stvari pretvaraju u zabavu i nikada nije gubila vreme, pa je odmah mališane povela na čarobni put parkom.

Tamo ih je dočekao zabavni, rasplesani i jednostavni dimničar Bert, a danas gotovo stogodišnjak Dik van Dajk, koji je ovaj film obeležio u jednakoj meri kao i Džuli Endruz.

Na neki način Bert je, na početku filma, pripovedač koji nas vodi do poznate adrese, 17 Cherry Tree Lane, a s druge strane pokušava zaraditi novac svirajući, pevajući i crtajući; on u svemu pronalazi nešto dobro, a svoju očaranost likom Meri Popins definitivno ne krije.

Što se tiče Džuli Endruz, njena karijera započela je 1947, kada je imala samo 12 godina, a kada je pevala u mjuziklu „Starlight Roof“ na londonskom hipodromu.

„Meri Popins" je pre 60 godina oblikovala filmski svet koji danas poznajemo 1
Foto: Disney / Hollywood Archive / Profimedia

Pedesetih godina bila je česta gošća u raznim britanskim radijskim studijima u emisijama poput BBC-jeve „Educating Archie“, koju je vodio trbuhozborac Piter Bro sa svojom lutkom Arčijem Endruzom, a čiju je devojku jedno vreme glumila tada tinejdžerka Džuli.

Njen put nastavio se na Brodveju gde se takav kristalni glas i te kako prepoznaje, pa je glumila u nagrađivanom mjuziklu „My Fair Lady“, a kada je pala odluka za snimanje istoimenog filma, producent Džek L. Vorner smatrao je da Džuli nije dovoljno poznata filmskoj publici, pa je glavnu ulogu u filmu „My Fair Lady“ dobila Odri Hepbern.

S druge strane, producentu filma „Meri Popins“, velikom Voltu Dizniju, kao i reditelju Robertu Stivensonu nije smetalo to što je Džuli nepoznata filmskoj publici, pa je tako, možemo reći i igrom slučaja, postala najbolja čarobna dadilja na svetu.

Džuli Endruz za svoju debitantsku filmsku ulogu Meri Popins nagrađena je Oskarom za najbolju glumicu, a film je dobio još četiri Oskara – za montažu, muziku, najbolju originalnu pesmu („Chim Chim Char-ee“) i vizualne efekte.

Autori muzike koja upotpunjuje celi film jesu braća Ričard i Robert Šerman, a tu treba spomenuti pesme „A Spoonfull of Sugar“ i verovatno najpopularniju „Supercalifragilisticexpialidocious“.

Vizualni efekti su delo inženjera Petra Vlahosa koji je omogućio postavljanje filmskih likova u animirani Diznijev svet i smatra se ocem modernog blokbastera, dok je filmski animator i tvorac Mikija Mausa, Ub Iverks, naposletku ukomponovao Meri Popins, Berta i decu Džejn i Majkla u animirane delove filma.

Autorka knjiškog serijala „Meri Popins“, Pamela Lindon Travers, navodno je prezirala Diznijev spoj animacije i realnih likova, ali upravo je taj spoj promenio filmski svet kakav danas znamo.

„Meri Popins“ postigla je ogroman uspeh

Film „Meri Popins“ postao je apsolutni hit i klasik sedme umetnosti neposredno nakon svog izlaska, a čak i u današnjem modernom svetu ne može se pronaći puno zamerki po pitanju vizualnih i animiranih efekta ovog filmskog dela.

Film je dobio pohvala kritike i postigao komercijalni uspeh, zaradio je 44 miliona dolara i bio najuspešniji u SAD 1964. godine.

Disney Studio je 2018. objavio film „Povratak Meri Popins“ u kome Popins, koju ovoga puta glumi Emili Blant, pomaže odrasloj Džejn i Majklu, ali čini se da, iako je ovaj nastavak omaž originalnoj „Meri Popins“, prvobitna zaigranost, poletnost i najbitnije, emocija i dirljivost, ovde nisu prisutni.

Film „Meri Popins“, iako snimljen još ranih šezdesetih godina prošlog veka, do današnjeg dana ostaje jedan od onih filmova koji ostavljaju bez daha.

Čarobne moći slatke i zabavne, ali pravedne i povremeno stroge dadilje prikazane su na vrlo uverljiv način i za današnje doba, a razigrani likovi i lako pamtljive pesme daju utisak idiličnosti samom početku dvadesetog veka u Engleskoj gde u istome svetu, štaviše, u istoj kući i braku, egzistiraju konzervativni bankar, njegova žena sufražetkinja i čarobna Meri Popins koja decu vodi moralnim životnim putem protkanim zabavom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari