Meril Strip na Kanskom festivaluFoto: Vianney Le Caer/Invision/AP

Holivudska zvezda Meril Strip (Meryl Streep) dobila je večeras počasnu Zlatnu palmu, na ceremoniji otvaranja 77. Međunarodnog festivala u Kanu, čime je ovekovečeno njeno „neizbrisivo mesto u istoriji kinematografije“, saopštili su organizatori.

„Promenili ste način na koji vidimo žene u svetu kinematografije. Dali ste nam novu sliku o nama samima“, rekla je francuska glumica Žilijet Binoš (Julliette Binoche) uručujući nagradu američkoj glumici.

„Tako sam srećna što se niste umorili od mog lica“, rekla je Meril Strip.

U Kanu je večeras počeo 77. Međunarodni filmski festival, koji će obeležiti povratak zvezda kao što su Meril Strip, Frensis Ford Kopola (Francis Ford Coppola) i Katrin Denev (Catherine Deneuve) dok će se za glavnu nagradu Zlatnu palmu takmičiti 22 ostvarenja.

Pored Meril Strip, počasnu Zlatnu palmu će ove godine dobiti i kreator serijala „Ratovi zvezda“ Džordž Lukas (George Lucas), kao i kolektivno Studio Gibli japanskog reditelja animacije Hajaoa Mijazakija.

Predsednica žirija je Greta Gervig, američka nezavisna rediteljka čiji je film „Barbi“ zaradio više od jedne milijarde dolara.

Prošlogodišnji dobitnik je „Anatomija pada“ francuske rediteljke Žistin Trije (Justine Triet) koji je ove godine dobio i Oskara američke Akademije filmskih umetnosti i nauka za najbolji scenario.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari