oltarFoto: EPA-EFE/ABIR SULTAN

Bazilika Svetog Groba u Jerusalimu smatra se najsvetijim mestom hrišćanstva jer se veruje da se nalazi upravo na mestu Isusovog vaskrsenja. Na tom mestu je pronađen davno izgubljeni mermerni dragulj,  oltar koji je sve vreme bio svima pred nosom.

Kako piše Jutarnji.hr, radi se o oltaru iz vremena krstaških ratova koga su slučajno otkrili građevinski radnici, u inače javno dostupnom hodniku crkve.

Oltar je nađen u crkvi za koju se veruje da se nalazi upravo na mestu Isusovog groba, mestu vaskrsenja, a da je zauvek izgubljen verovalo se sve dok ga slučajno nisu otkrili radnici angažovani na radovima unutar crkve. Oltar je svima sve vreme, bio svima pred nosom.

Naime, kada su građevinski radnici okrenuli jednu masivnu kamenu ploču naslonjenu na zid, koja je tamo stajala nepoznato dugo vremena, kako javljaju iz Austrijske akademije nauka, otkrili su da je upravo taj nekoliko tona težak komad mermera oltar za koji se smatralo da je nepovratno izgubljen.

„Izgubljeni“ oltar nalazio se u javno dostupnom delu crkve, hodniku, izložen pogledima javnosti zbog čega je sa donje strane u međuvremenu prekriven brojnim grafitima.

Druga, prednja strana kamenog bloka veličanstveno je ukrašena i nije bilo teško u tom bloku prepoznati ploču oltara koju su koristili krstaši u srednjem veku, od kada je oltarna ploča bila posvećena 1149. godine. Za ploču se mislilo da je „nestala“ nakon velikog požara, početkom 19. veka, koji je uništio deo crkve.

„Znamo za izveštaje hodočasnika iz 16., 17. i 18. veka o veličanstvenom mermernom oltaru u Jerusalimu“, rekao je Ilja Berkovic, istoričar na Institutu za habzburške i balkanske studije Austrijske akademije nauka. „Godine 1808. došlo je do velikog požara u romaničkom delu crkve Svetog Groba, i od tada je krstaški oltar izgubljen – barem su tako ljudi mislili dugo vremena.“

Austrijska akademija nauka otkriće je ocenila kao „senzacionalno“, uz pitanje kako je tako važna relikvija mogla tako dugo ostati skrivena od očiju istraživača i naučnika i to u jednoj od najintenzivnije istraženih građevina u hrišćanstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari