Nagrada „Meša Selimović“, za najbolju knjigu u 2008, dodeljena je Vladimiru Kecmanoviću za knjigu „Top je bio vreo“ i Petru Sariću za roman „Sara“, saopšteno je juče u Biblioteci grada Beograda. Nagrada se sastoji od skulpture sa likom Meše Selimovića, povelje i novčanog iznosa, a biće uručena početkom marta u Skupštini grada Beograda.

U izboru za najbolju knjigu učestvovalo je 49 književnih kritičara, među kojima su Marko Nedić, Jasmina Tonić, Dragoljub Stojadinović, Danica Andrejević, Srba Ignjatović, Miroslav Egerić, Bojana StojanovićPantović, Dragan Bošković, Slađana Ilić, Ljiljana Šop, Dragan Hamovići drugi.

– Pisac Vladimir Kecmanoviću svojoj knjizi „Top je bio vreo“, kroz pripovedanje efektnim i perfektnim rečenicama, pokazuje kako se složena i traumatična savremena ratna tema sa potpunim senzibilitetom i primerenim književnim poštenjem, ali nasuprot stereotipima koji potiču iz politike, jer su oni uvek bili opasno oružje rata. Knjigom „Top je bio vreo“ Kecmanovićje apsolutno potvrdio svoj veliki pripovedački talenat – objasnio je Dragan Hamović.

– Roman „Sara“ Petra Sarića ima razvijenu fabulu, vrlo zanimljive likove i veoma živ i autentičan jezik pripovedanja. Književni jezik Petra Sarića je jezgrovit, lišen svega suvišnog, a u stanju je da prodre u sve tajne i uglove ljudske duše, čak i u tzv. „nevremenu“, što je izazvano brzim društvenim promenama. Svet koji Sarićopisuje je realan, ali i mitopoetski – istakao je član žirija, Miroslav Egerić.

Književni kritičari su za nagradu „Meša Selimović“ predložili 75 knjiga, a članovi žirija, odlučili su da se posle nagrađenih knjiga, „Top je bio vreo“ i „Sara“ na rang-listi najboljih knjiga u 2008, nalaze „Tesla, portret među maskama“ Vladimira Pištala, „Nevidljivi“ Aleksandra Gatalice, „Pesma u pesmi“ Dragomira Brajkovića, „Hamam Balkanija“ Vladislava Bajca, „Klupe nenagrađenih“ Duška Novakovića, „Dovoljno“ Dejana Aleksića, „Svake noći u drugom gradu“ Davida Albaharija, „Manastirski baštovan“ Đorđa Sladoja, „Moja poslednja glavobolja“ Laure Barne, „Princ i serbski spisatelj“ Milisava Savića, „O poeziji i poetici srpske moderne“ Jovana Delića i „Molski akordi“ Mirka Demića.

Nagradu „Meša Selimović“, inače, tradicionalno dodeljuju Večernje novosti i Udruženje izdavača i knjižara, još od 1988. godine. Dosadašnji dobitnici su Milorad Pavić, Slobodan Selenić, Antonije Isaković, Dobrica Ćosić, Goran Petrović, Miro Vuksanović, Novica Tadić, Dragan Velikići drugi poznati pisci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari