Met Dejmon i Ben Aflek u odbrani ženskih prava 1Foto: Promo

Dugoočekivani hit iz američkih bioskopa, istorijska drama „Poslednji dvoboj“, u režiji majstora ovog žanra, slavnog Ridlija Skota, stiže u naše bioskope 14. oktobra, najavljujući sezonu prikazivanja filmova koji pretenduju na nagradu Oskar.

Svetska premijera ovog blokbastera bila je na ovogodišnjem festivalu u Veneciji, a čuvenom sineasti je pred projekciju u Sali Grande svečano uručena novoustanovljena Kartijeova nagrada za najboljeg reditelja (Cartier Glory to the Filmmaker Award).

Priča novog epskog spektakla Ridlija Skota zasniva se na istinitom događaju, a radnja počinje kada kralj Čarls VI objavljuje da će vitez Žan de Karuž (Met Dejmon) spor izazvan sumnjom da je njegov štitonoša Žak le Gri (Adam Drajver) silovao njegovu suprugu Margarit de Karuž (Džodi Komer) dok je on bio na ratištu, rešiti surovim dvobojem.

Značajnu ulogu u filmu sa zvezdanom holivudskom glumačkom ekipom ima Ben Aflek, koji zajedno sa Metom Dejmonom potpisuje i adaptaciju scenarija za „Poslednji dvoboj“ (po istoimenom romanu), a koscenaristkinja je Nikol Holofcener.

Zanimljivo je da su dvojica kultnih glumaca osvojili Oskar za najbolji originalni scenario koji su zajedno napisali za film “Dobri Vil Hanting”, a “Veliki dvoboj” je prvi film u kojem igraju posle dvadeset godina – na velikom platnu poslednji put su bili zajedno 2001. u ostvarenju “Džej i Tihi Bob uzvraćaju udarac”.
Ben Aflek i Met Dejmon odrastali su u Masačusetsu i prijatelji su od detinjstva, a do sada su zajedno igrali u čak devet filmova, među kojima su hitovi “Polje snova”, „Dogma“, “Chasing Amy”, “Glory Daze”…

U istinitoj istorijskoj drami “Veliki dvoboj” glavni lajt motiv su muke ženske opresije u XIV veku, kroz koje prolazi glavna junakinja.

Zanosna Margarit de Karuž, žena koja je za to vreme oličenje nadljudske hrabrosti, supruga viteza koja iznosi teške optužbe za silovanje, po tadašnjim društvenim pravilima biće ubijena ukoliko njen muž izgubi na dvoboju…

Posle velikog uspeha u Americi „Veliki dvoboj“ imao je gala premijere u Londonu i Parizu, a bioskopske blagajne pokazuju da je i tamo očarao publiku.
Prema pisanju kritičara to je i razumljivo, s obzirom da Ridli Skot stoji iza nekih od najmoćnijih ženskih likova u istoriji kinematografije – od Ripli iz „Osmog putnika“ do Telme i Luiz, glavnih junakinja istoimenog filma koji je postao klasik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari