MetaFemmeFoto: Anastasija Pavić/Vanilla Salvation

MetaFemme, izložba Anastasije Pavić biće otvorena od 8. do 26. avgusta, u Galeriji Kula, Cetinjska 15.

Otvaranje počinje u 19 sati i tom prilikom će umetnica izvesti performans.

Kustoskinja izložbe je Bojana Jovanović. Ona je o izložbi istakla da „Oksfordski rečnik definiše (OED) „stereotip“ kao pojednostavljenu koncepciju ili ideju koja dobija posebnu važnost od strane određenih grupa. Arhetip je pomalo drugačiji: to je model ili ideal od kojeg se prave kopije. Ako je stereotip kutija, obično premala, u koju se žena stavlja, arhetip je pijedestal, obično previsok, na koje je društvo uzdiže. Neki arhetipovi mogu ujedno biti i stereotipi, dok je obrnuti slučaj dosta ređi. Stereotipi imaju svoj evolutivni ciklus: Rađaju se, rastu, umiru ili se menjaju da bi odgovarali vremenu.

MetaFemme
Foto: Anastasija Pavić/Can I rest in peace

MetaFemme je izložba umetnice Anastasije Pavić, koja istražuje složene odnose između ženskih arhetipova, stereotipa i njihovog uticaja u savremenom cyber prostoru. Naziv izložbe ogleda se u performansu pod istim nazivom MetaFemme, koji predstavlja lik ženskog fiktivnog arhetipa koji je smešten između imaginacije i stvarnosti. MetaFemme je poziv na introspekciju, promenu i oslobađanje od granica i struktura koje oblikuju naš svakodnevni život, ne samo u realnom svetu, već i u virtualnim sferama koje sami konstantno kreiramo i kojima se prilagođavamo.

O umetnici:

Anastasija Pavić (rođena 1998) je multimedijalna umetnica koja živi i stvara u Beogradu. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti Univerziteta u Beogradu, na smeru Novi mediji. U svojoj umetničkoj praksi, Pavić istražuje savremene teme kao što su post-cyber feminizam, konzumerizam i uticaje tehnološke evolucije na samopercepciju i identitet. Aktivno je učestvovala na brojnim izložbama u Srbiji i inostranstvu, izlažući svoja dela na četiri samostalne izložbe i učestvujući u onlajn izložbama, poput The Wrong Biennale 2023 i Ars Electronica Festival 2020. Izražava se kroz performans, video, fotografiju i pisanje. U 2024. godini, dobila je priznanje za svoj feministički multimedijalni rad od strane BeFem Feminističkog kulturnog centra. U 2023. godini, izabrana je za finalistu Nagrade za mladog vizuelnog umetnika Dimitrije Bašičević Mangelos, koja se organizuje u saradnji sa Residency Unlimited iz Njujorka. Radovi Pavić su objavljeni u časopisima Numero Berlin i Fraulein, a ona je i umetnička direktorka Selfi Magazina, godišnje publikacije o ženama u umetnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari