Metafore Bogoljuba Jovanovića u Galeriji RIMA 1

Izložba Bogoljuba Jovanovića – umetnika čije stvaralaštvo spada u najzagonetnije pojave srpske umetnosti druge polovine 20. veka, biće svečano otvorena večeras od 19 sati u kragujevačkoj Galeriji RIMA.

Akcenat postavke je na Jovanovićevim radovima na papiru s početka pedesetih godina prošlog veka. Većina njih je iz ciklusa Mađioničari, Poslovice i brojnih drugih dela njima bliske poetike, a kuriozitet čini to što se neka od ostvarenja prvi put izlažu i što je deo njih za ovu priliku restauriran. Naslovi radova su preuzeti sa natpisa na samim slikama, poput Ko peva zlo ne misli, Pare pare idiote, Prepotentan tip, Govornički gest, Sedam pečata i drugih.

Istoričar umetnosti Jerko Denegri smatra da je Jovanovićevo stvaralaštvo jedna vrsta sirove umetnosti ali bitno različite od Dibifeovog koncepta art bruta. „Jer, radi se pre svega o umetnikovoj intimnoj ispovesti posredovanoj jezikom sofisticiranih metafora u kojima se ipak ne prikriva umetnikovo dubinsko egzistencijalno raspoloženje. Kao da je neka dugo taložena spoznaja gorčine postojanja odjednom i nesuzdržano buknula iz umetnikove duše, ali je pri tome našla mogućnosti adekvatnog vizuelnog umesto narativnog saopštavanja“, konstatuje Denegri.

Bogoljub Jovanović je i u višedecenijskom odsustvu sa domaće likovne scene ostao poznat i intrigantan u stručnim krugovima u zemlji. Pre svega zahvaljujući ciklusima radova na papiru koje je prikazao na samostalnoj izložbi 1953. godine u Galeriji Grafički kolektiv. Iste godine je otišao u Pariz a odatle u NJujork 1960. godine. Drugi put je samostalno izlagao 2006. godine kada je u istoj galeriji prikazao radove, nastale početkom šezdesetih godina u NJujorku. U međuvremenu, nagovešten je i njegov apstraktni pariski period kroz samo jednu sliku, danas čuvenu K-55 iz Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, a sam umetnik se opredelio za povlačenje iz javnog života, slikajući ali ne izlažući svoje radove javno.

Izložbu Bogoljuba Jovanovića u Galeriji RIMA večeras će otvoriti Ješa Denegri a posetioci će moći da je vide do 1. decembra.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari